11 λιτές στρατηγικές Ιανουαρίου για να πυροδοτήσουν οικονομική αλλαγή (φέτος)

3
11 λιτές στρατηγικές Ιανουαρίου για να πυροδοτήσουν οικονομική αλλαγή (φέτος)

Επαναλαμβάνουμε το όνομα του πρώτου μήνα του έτους «Οικονομικός Ιανουάριος». Κάντε ένα νέο ξεκίνημα για το επόμενο έτος χρησιμοποιώντας αυτές τις λιτές στρατηγικές όλο το μήνα.

Ας μιλήσουμε για τον απόηχο της εορταστικής περιόδου – όταν όλη η φασαρία έχει τελειώσει, το δέντρο έχει κατέβει και ίσως έχουν μπει ένας ή δύο (ή 11) λογαριασμοί – και ας τον πούμε Οικονομικός Ιανουάριος.

γυναίκα που χαμογελά, κουβαλά μπράτσα από ξύλο στο χιόνι, επικάλυψη κειμένου

Όχι για διακοπές-Hangover Ιανουάριος, ούτε είναι κρύος Ιανουάριος, ούτε καν βαριέμαι πολύ τον Ιανουάριο.

Αλλά Λιτός Ιανουάριος.

Θέλω να σας εμπνεύσω να ξοδεύετε ενέργεια στην αρχή κάθε έτους εστιάζοντας μπροστά σε τρόπους για να εξοικονομήσετε τη ζωή σας.

Για να μπορείτε:

 • Φροντίστε για τυχόν χανγκόβερ δαπανών από τις διακοπές
 • Ρυθμίστε το υπόλοιπο της χρονιάς ώστε να είναι πιο εύκολο στη διαχείριση (χρηματικά, δηλαδή)
 • Βρείτε κρυμμένα χρήματα για να τα προσθέσετε ξανά στις ταμειακές ροές σας (γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει όταν συμβαίνει αυτό;)

Λιτές στρατηγικές Ιανουαρίου

Επιλέξτε από τα παρακάτω και καταβάλετε πραγματικά προσπάθειες αυτόν τον μήνα – θα αποκομίσετε τα χρήματα για τους 11 μήνες που έρχονται.

1. Πάρτε την Πρόκληση Frugal Year (Ξεκινώντας τον Ιανουάριο)

Δεδομένου ότι είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου, ήθελα να επισημάνω ότι έχω ένα ολόκληρο έτος Frugal Challenge.

Είναι μια ετήσια, εστιασμένη φειδωλή πρόκληση όπου αποκτούμε τη συνήθεια να ελέγχουμε κάθε τομέα χρημάτων, κατηγορίας δαπανών και συνήθειας της ζωής μας.

Η αντιμετώπιση αυτών των 12 τομέων εστίασης θα τονώσει την οικονομική σας ζωή για τα επόμενα χρόνια. Εμπιστέψου με!

Ενδεικτικές περιοχές μηνιαίας εστίασης είναι:

 • Φεβρουάριος Frugal Challenge Area: Αγάπη & Χρήματα
 • May Frugal Challenge Area: Πάρτε ένα μήνα μπροστά στους λογαριασμούς
 • June Frugal Challenge Area: Προκλήσεις εξοικονόμησης χρημάτων
 • July Frugal Challenge Area: Mini-Frugal Experiments
 • Σεπτέμβριος Frugal Challenge Area: Επίδομα και Ευθύνες για παιδιά
 • Οκτώβριος Frugal Challenge Area: Έλεγχος προσωπικών συνηθειών
 • Επιπλέον, άλλα έξι!

Σημειώστε το σελιδοδείκτη και επιστρέφετε σε αυτό κάθε μήνα για να λαμβάνετε οδηγίες και καθοδήγηση για την επόμενη πρόκληση.

2. Λάβετε μια λαβή για την κατάσταση των τρεχόντων οικονομικών σας

Παντρεμένος? Προτείνω να κάνετε συνεπείς οικονομικές συναντήσεις με τον σύζυγό σας (αυτό το άρθρο έχει επίσης 14 ιδέες για θέματα για το τι να συζητήσετε).

Και ένα που θα μπορούσατε να κάνετε ειδικά για τον φειδωλό μήνα Ιανουάριο σας είναι αυτό που ονομάζω χρηματική συνάντηση Κατάστασης της Οικονομικής σας Ένωσης.

Η διερεύνηση αυτών των φύλλων εργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους δυο σας να δείτε τομείς στους οποίους μπορείτε να μειώσετε το κόστος ή να επικεντρωθείτε σε ακόμη περισσότερα για τον Οικονομικό Ιανουάριο σας.

Επιπλέον, συνήθως αφήνει και στους δύο σας μια λίστα με το τι πρέπει να εργαστείτε τους επόμενους μήνες.

3. Πιπέρι σε μερικά Σαββατοκύριακα χωρίς ξόδεμα

Καθίστε με το ημερολόγιό σας για τον Ιανουάριο και αποφασίστε για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο (περισσότερο, εάν χρειάζεται) όπου δεν θα ξοδέψετε ούτε δεκάρα.

Ή, όπου θα δαπανήσετε σε ορισμένες κατηγορίες που είναι απαραίτητες, αλλά όχι σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια κατάλληλη πρόκληση χωρίς δαπάνες, καθώς και πολλές ιδέες πρόκλησης χωρίς δαπάνες για να ωθήσετε πραγματικά τον εγκέφαλό σας στις δυνατότητες.

4. Επιλέξτε μια νέα καθημερινή λιτή συνήθεια

Υπάρχει τόση δύναμη στις καθημερινές μας συνήθειες. Δύναμη να καταστρέψει τα οικονομικά μας…ή δύναμη να τα χτίσουμε.

Έχω γράψει πριν για 17 δυνατές καθημερινές λιτές συνήθειες που ξεκινήσαμε τον τελευταίο χρόνο.

Σας προσκαλώ να διαβάσετε αυτό το άρθρο και να επιλέξετε μία από τις νέες συνήθειες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας.

Θα μπορούσε να είναι:

 • Μαζεύετε τα συστατικά του καφέ barista του σπιτιού σας όπως εμείς και στη συνέχεια φτιάχνετε καθημερινά παγωμένο latte σε λιγότερο από 5 λεπτά (διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες)
 • Διαβάζοντας τα βιβλία που έχετε ήδη πριν επιτρέψετε ένα. περισσότερο. Βιβλίο. αγορά.
 • Ξεκινώντας μια βραδιά οικογενειακού ραντεβού στο σπίτι, όπως κάνουμε κάθε Σάββατο.
 • Ή οποιαδήποτε από τις άλλες 14 συνήθειες

5. Κάντε μια εκκαθάριση χρημάτων

Ξεχάστε τη χρονική περίοδο του «καθαρισμού της άνοιξης» για να τακτοποιήσετε τα πράγματα – γιατί να μην ξοδέψετε τον Ιανουάριο καθαρίζοντας τη ζωή σας;

Έχω δουλέψει με πολλές γυναίκες σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια, και εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πετύχαμε σε έναν καθαρισμό χρημάτων:

 • Συγκέντρωσε παλιά έγγραφα ασφάλισης ζωής από ένα σκονισμένο κουτί και το επόμενο βήμα ήταν να τηλεφωνήσεις για να μάθεις αν το συμβόλαιο ήταν ακόμα ενεργό
 • Τερματίστε παλιούς λογαριασμούς και ανοίξτε νέους που είχαν νόημα (για παράδειγμα, αυξήσαμε πρόσφατα το επιτόκιο αποταμίευσης κατά 5 φορές, αλλάζοντας από τον παλιό μας που ήταν σχεδόν 0,40% σε έναν που ήταν 2,40%
 • Καθάρισε κυριολεκτικά τα πορτοφόλια και τα πορτοφόλια μας και τακτοποιήσαμε τα πάντα
 • Δημιούργησε έναν φάκελο με τα αγαπημένα συντόμευση για κάθε σύνδεση οικονομικού λογαριασμού, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να ελέγχετε τους λογαριασμούς πιο τακτικά αντί για μία φορά το χρόνο (ουάου, αυτό το ένα βήμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά – όταν αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των οικονομικών σας επειδή προσέχεις περισσότερο; Μπορεί να συμβούν όλα τα είδη.)
 • Συγκέντρωσε πολλές δωροκάρτες με άγνωστα ποσά πάνω τους, υπολόγισε πόσα είχαν απομείνει σε αυτές και χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να ξοδέψει αντί για μετρητά από επιταγές ή σε πιστωτική κάρτα
 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε χρηματοοικονομικό λογαριασμό έχουν και, στη συνέχεια, συνδέετε όλους τους οικονομικούς λογαριασμούς σε μια δωρεάν πλατφόρμα διαχείρισης χρημάτων όπως το Personal Capital για να αρχίσετε να παρακολουθείτε την Καθαρή Θέση (γιατί μπορεί να είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την καθαρή αξία;)

6. Πηγαίνετε σε μια οικογενειακή χειμερινή διαμονή

Εάν δεσμεύεστε για έναν λιτό Ιανουάριο, τότε πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων πώς θα διασκεδάσετε εσάς και την οικογένειά σας με λίγα (ή καθόλου) χρήματα.

Γιατί ας το παραδεχτούμε: η πλήξη (η δική σας, του παιδιού σας κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει σε ξόδεμα. Δεν χρειάζεται, αλλά συχνά συμβαίνει.

Μόλις ολοκλήρωσα μερικές ιδέες για δολοφονικές οικογενειακές χειμερινές διακοπές που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια χειμερινή διαμονή.

7. Χρησιμοποιήστε κάτι που ήδη κατέχετε

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά έχω αυτή την απαίσια συνήθεια να μην απολαμβάνω τα πράγματα που πραγματικά κατέχω.

Όπως βιβλία, ταινίες και εκπομπές που έχω προσθέσει στο „My List“ στο Netflix (όπως πέρυσι), βιβλία συνταγών με συνταγές που θέλω να δοκιμάσω, σκονισμένα επιτραπέζια παιχνίδια, gadget κουζίνας (σε κοιτάζω, ψωμί )…καλόακόμη και νέα χριστουγεννιάτικα δώρα που μόλις πήρες τον περασμένο μήνα.

Διαλέξτε σκόπιμα 1-2 πράγματα που πρόκειται να περάσετε. Σε όλη τη διαδρομή (ή σε όλη τη διαδρομή που μπορείτε να περάσετε μέχρι τις 31 Ιανουαρίουαγ) αυτο το μηνα.

Ακόμα καλύτερα, μιας και μιλάμε για Οικονομικό Ιανουάριο, αποφασίστε να μην αγοράσετε άλλο Συμπληρώστε το κενό μέχρι να περάσεις αυτό που έχεις.

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει όλα εκείνα τα κουτιά τσαγιού που κρύβονται στο ντουλάπι σας (και πάλι… βγαίνω έξω – πρέπει να είναι περίπου 17).

Συμβουλή μπόνους: κάνοντας αυτό μπορεί να σας κάνει φυσικά να αισθάνεστε πιο ευγνώμονες για αυτό που ήδη έχετε.

8. Κάνε μια Πρόκληση Τροφής σε Πανδοχείο

Τα παντοπωλεία μπορούν να καταναλώνουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μας κάθε μήνα – ειδικά στις τρέχουσες τιμές, είμαι σωστός?

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κάνετε μια πρόκληση φαγητού σε ντουλάπια τον οικονομικό σας Ιανουάριο. Όχι μόνο θα τρώτε φαγητά που ενδέχεται να λήξουν σύντομα, τα οποία διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα, αλλά θα κρατάτε χρήματα στην τσέπη σας (ίσως αρκετά για να πληρώσετε μερικούς από τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου).

9. Λάβετε μέρος στην πρόκληση Uber Frugal Month Challenge

Τα Frugalwoods φιλοξενούν ένα Πρόκληση Uber Frugal Month Challenge κάθε Ιανουάριο (πιθανότατα θα με δείτε και στην ομάδα τους στο Facebook να συμμετέχω σε αυτό!).

Θα λαμβάνετε καθημερινά ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ιδέες, στρατηγικές και εκκρεμότητες που θα σας βοηθήσουν να επαναξιολογήσετε τις τρέχουσες λιτές στρατηγικές σας (ή την έλλειψή τους – δεν είναι ντροπή) και να κάνετε αλλαγές.

Η κοινότητά της είναι πραγματικά υποστηρικτική και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό.

10. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αναμονής 1 εβδομάδας για οτιδήποτε επιπλέον

Ξεχάστε την τυπική περίοδο αναμονής 24 ωρών ή ακόμα και 72 ωρών, από τη στιγμή που θα δείτε κάτι επιπλέον που πρέπει να έχετε –σε κοιτάζω, λεοπάρ στάμπα στο Marshall’s– μέχρι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το αγοράσει.

Αυτός είναι ο οικονομικός Ιανουάριος, άλλωστε!

Αντίθετα, δώστε στον εαυτό σας μια περίοδο χαλάρωσης 1 εβδομάδας για να αγοράσετε οτιδήποτε είναι «έξτρα». Δηλαδή, δεν είναι παντοπωλεία, χαρτί υγείας (αυτό εσείς χρειάζομαι*ahem*), ή τέτοια πράγματα.

11. Κάντε δύο γενόσημες αντικαταστάσεις στο παντοπωλείο

Μπορεί να διστάζετε να δοκιμάσετε γενικά υποκατάστατα των αγαπημένων προϊόντων της οικογένειάς σας – και καταλαβαίνω ότι, ακόμη και η δοκιμή μιας γενικής εκδοχής του απορριμμάτων της γάτας μας το περασμένο καλοκαίρι με άφησε λίγο κολλώδη στο διάδρομο 14 – αλλά μεταβαίνοντας σε μια χούφτα γενικά προϊόντα που ακόμα αγαπάτε μπορεί να εξοικονομήσει uber δολάρια τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Γι‘ αυτό ακριβώς σας προκαλώ να δοκιμάσετε μόνο δύο γενόσημα προϊόντα αυτόν τον μήνα. Θα μπορούσε να είναι μια γενική άμμο γάτας, ένα γενικό αντιισταμινικό ή ένα γενικό μπλοκ τυριού – η επιλογή σας.

Αφού το δοκιμάσετε, δείτε τι σκέφτεστε. Είναι εξίσου καλό; Θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο; Το γεγονός ότι κοστίζει 0,50 $ λιγότερο από το εμπορικό σήμα το αρκεί προς το παρόν;

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όλες αυτές οι ιδέες για το Frugal January ενθουσιάζουν το μυαλό μου. Εννοώ, απλώς σκεφτείτε τις δυνατότητες που θα έχει ακόμη και η δέσμευση σε ένα από αυτά όταν πρόκειται για τη διαχείριση των χρημάτων σας κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Να κρατάς τα πράγματα υπό έλεγχο δύο και τρία χρόνια αργότερα; Και wow – πιθανότατα έχετε προσθέσει ένα ωραίο buffer στο χάσμα μεταξύ του μισθού σας και των εξόδων σας.

Και εκεί, φίλε μου, είναι που ζουν οι οικονομίες.

Οι παρακάτω δύο καρτέλες αλλάζουν περιεχόμενο παρακάτω.

Η Amanda L. Grossman είναι συγγραφέας και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης, παραλήπτρια του Ιδρύματος Plutus και ιδρύτρια της Frugal Confessions. Τα τελευταία 13 χρόνια, η χρηματική της δουλειά έχει βοηθήσει τους ανθρώπους στο πώς να εξοικονομήσουν χρήματα και πώς να διαχειριστούν τα χρήματα. Έχει παρουσιαστεί στα Wall Street Journal, Kiplinger, Washington Post, US News & World Report, Business Insider, LifeHacker, Real Simple Magazine, Woman’s World, Woman’s Day, ABC 13 Houston, Keybank και άλλα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar