Γιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στη στιγμή

Γιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στη στιγμή

Γιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στη στιγμήΓιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στη στιγμή

Κάθε χρόνο τα εισερχόμενά μου πλημμυρίζουν από ερωτήσεις σχετικά με την παρασκευή στιγμιαίου σιροπιού σαμπούκου. Και κάθε χρόνο θα πάντα, πάντασου λεω δεν για να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στη στιγμιαία κατσαρόλα. Εκτός βέβαια και αν νέες μελέτες μου αποδείξουν το αντίθετο. Όλοι πάντα με κοιτάζουν σαν να έχω ένα χταπόδι στο πρόσωπό μου όταν το λέω, αλλά ειλικρινά, δεν είναι επιστήμη των πυραύλων όταν είσαι βοτανολόγος.

Επιτρέψτε μου να το προλογίσω, όπως κι αν επιλέξετε να το κάνετε είναι δική σας επιλογή. Απλώς σας προσφέρω μια γνώμη ως βοτανολόγος και μέσα από τη δική μου εμπειρία. Μπορώ μόνο να σας δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν ή να εδραιώσουν την απόφασή σας.

Το Elderberry και το Elderflower είναι και τα δύο εξαιρετικά φυτικά φάρμακα για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Και τα δύο έγιναν όλο και πιο δημοφιλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας H1N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, όταν μια μελέτη απέδειξε ότι το σαμπούκο ανέστειλε την ικανότητα του ιού H1N1 να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Από τότε, μια νέα μελέτη που έγινε το 2020 έχει αποδείξει ότι όχι μόνο ο σαμπούκος και το σαμπούκο είναι καλά για τη γρίπη, αλλά βοηθούν και στο κοινό κρυολόγημα.

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα οφέλη του σιροπιού σαμπούκου εδώ στο blog μου. Μάλιστα, φτιάχνω μια εντυπωσιακή συνταγή για σιρόπι σαμπούκου και αστράγαλου που θα συνδέσω παρακάτω (μπορείτε να διαβάσετε και την ανάρτηση του ιστολογίου εδώ). Ωστόσο, δεν έχω φτιάξει ποτέ και δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξω σιρόπι σαμπούκου στιγμιαίας κατσαρόλας και για καλό λόγο.

Γιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου σε κατσαρόλαΓιατί δεν πρέπει να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου σε κατσαρόλα

Τοξικότητα σαμπούκου με το Instant Pot

Το σαμπούκο είναι γενικά ασφαλές για κατάποση, ωστόσο, οι σπόροι μέσα στα μούρα (και όλα τα άλλα μέρη του φυτού) μπορεί να είναι τοξικοί. Σημειώστε ότι είπα “μπορεί να είναι”. Τα περισσότερα φαρμακευτικά φυτά έχουν κάποιο είδος τοξικότητας εάν λαμβάνονται σε πολύ υψηλή δόση ή δεν μαγειρεύονται σωστά.

Ενώ το σαμπούκο θα προκαλέσει κυρίως στομαχικές διαταραχές, διάρροια και πιθανό εμετό. Η παρατεταμένη χρήση τοξικών παρασκευασμάτων σαμπούκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για να μην αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει σε μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικές φορές η τοξικότητα δεν είναι μόνο στιγμιαία, μπορεί να συσσωρευτεί στα κύτταρά σας. Θα τα πούμε σε ένα δευτερόλεπτο.

Οι μίσχοι, τα κλαδιά, τα φύλλα, οι σπόροι (που βρίσκονται στο εσωτερικό των καρπών) και η ρίζα του φυτού είναι όλα «δηλητηριώδη» με γλυκοσίδες που προκαλούν κυανιούχα. Το φυτό μπορεί να προκαλέσει τοξική συσσώρευση κυανίου στο σώμα εάν δεν παρασκευαστεί σωστά. Για να κάνετε τα μούρα να χάσουν την τοξικότητά τους, πρέπει να μαγειρέψετε τα μούρα για τουλάχιστον 10 λεπτά, γεγονός που προκαλεί μείωση κατά 10% των γλυκοσιδίων που προκαλούν τα κυανιούχα. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες συνιστούν να μαγειρεύετε τα μούρα για τουλάχιστον 20 λεπτά για να μειώσετε ακόμη περισσότερο την ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα  Διατήρηση του γάμου και των σχέσεων ισχυρές ~ Texas Homesteader ~

Προσωπικά διαπιστώνω ότι εξακολουθούμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα κάποιας τοξικότητας του σαμπούκου μόνο με το μαγείρεμα των μούρων μας για 10 λεπτά. Έχουμε δει αυτά τα συμπτώματα να υποχωρούν όταν μαγειρεύουμε τα μούρα για τουλάχιστον 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά αφού τα βάλουμε σε βράση. Δεν συνιστώ να μαγειρέψετε τα μούρα για 45 λεπτά, καθώς αρχίζουν να χάνουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Όταν το σιρόπι σαμπούκου μαγειρεύεται, οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι το κυάνιο στα μούρα απελευθερώνεται μερικώς μέσω του ατμού. Το βλέπουμε αυτό με άλλα τρόφιμα, σαν τα ψάριαεπισης.

Όταν δεν απελευθερώνετε τον ατμό ενώ μαγειρεύετε σαμπούκους, υπάρχει η πιθανότητα να συσσωρευτεί περισσότερο κυάνιο στο σιρόπι σας. Σε μια κατσαρόλα στιγμιαίας χρήσης ή σε μια κατσαρόλα με σφιχτό καπάκι, ο ατμός δεν μπορεί να διαφύγει τόσο αποτελεσματικά (αν και καθόλου) όσο σε μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που προτείνω να μαγειρέψετε τα μούρα σας για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βάλετε ένα καπάκι στην κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε. Και είναι κυρίως ένας λόγος για τον οποίο δεν συνιστώ τη χρήση της κατσαρόλας για σιρόπι σαμπούκου.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς λειτουργεί μια χύτρα ταχύτητας (στιγμιαία κατσαρόλα), στην πραγματικότητα λειτουργεί μέσω της πίεσης του ατμού που συσσωρεύεται. Αυτό σημαίνει ότι απολύτως όχι Ο ατμός απελευθερώνεται από τη στιγμιαία κατσαρόλα μέχρι να τον απελευθερώσετε χειροκίνητα αφού μαγειρέψετε τα μούρα σας. Αυτό ακυρώνει τελείως τον σκοπό, κυρίως επειδή ο ατμός με το κυάνιο έχει ήδη κυλήσει στο σιρόπι σας, επομένως πιθανώς να το μολύνει.

Είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί αυτό όταν χρησιμοποιείτε μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι. Ο ατμός εξακολουθεί να είναι πολύ ικανός να διαφύγει με λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης.

Το μαγείρεμα των μούρων είναι ένας άλλος λόγος που οι περισσότεροι βοτανολόγοι δεν συνιστούν να φτιάξετε ένα βάμμα με σαμπούκους. Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που κάποιος έφτιαξε βάμμα σαμπούκου για να γίνει βάμμα κυανιούχου, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Θα μπορούσατε, ενδεχομένως, να ζεστάνετε τα σαμπούκους πριν δημιουργήσετε το βάμμα. Ωστόσο, βασικά θα φτιάχνατε απλώς ένα σιρόπι σαμπούκου και στη συνέχεια θα προσθέσετε ένα συντηρητικό αλκοόλ, το οποίο δεν είναι καθόλου βάμμα.

Με αυτά τα λόγια, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για τα βάμματα σαμπούκου, καθώς υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν επιτυχία με αυτό παρά αποτυχία. Υπάρχει κάποια συζήτηση ότι επειδή αφήνετε το σαμπούκο να καθίσει για 4 εβδομάδες, το κυάνιο μειώνεται. Αλλά δεν έχω δει ακόμη μια μελέτη για αυτό.

Το elderflower λειτουργεί εξίσου καλά με το σιρόπι elderberryΤο elderflower λειτουργεί εξίσου καλά με το σιρόπι elderberry

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κυάνιο μπορεί να συσσωρευτεί στο σύστημά σας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα απλό «α, θα με πονέσει το στομάχι και θα είμαι εντάξει». Εάν συνεχίσετε να τρώτε ή να πίνετε κάτι με κυάνιο που προκαλεί συμπτώματα, τα κύτταρα στο σώμα σας θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται με κυάνιο. Όταν ένα κύτταρο πεθαίνει από δηλητηρίαση με κυάνιο, δεν επανέρχεται στη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα  Κονσερβοποιώντας γέμιση βατόμουρα και πίτα μύρτιλλων

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν δίνετε στα παιδιά σιρόπι σαμπούκου που θα μπορούσε επίσης να είναι μολυσμένο με κυάνιο. Τα μικρά τους σώματα μπορούν να προσλάβουν τόσα πολλά μόνο πριν αρχίσετε να βλέπετε πιο σοβαρά συμπτώματα και παρενέργειες, ειδικά στο συκώτι και τα νεφρά τους.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όμως, οι μόνες μελέτες που έχω δει σχετικά με το σαμπούκο λένε σταθερά ότι το διάρκεια θερμότητας είναι αυτό που μειώνει την τοξικότητα στο φυτό, όχι τη διάρκεια της πίεσης. Εάν δεν δίνετε την κατάλληλη διάρκεια θερμότητας με μια κατσαρόλα στιγμής, το μόνο που κάνετε είναι να μαγειρέψετε τα μούρα, αλλά και πάλι να αφήνετε το τοξικό κυάνιο στο σιρόπι επειδή δεν έχει ψηθεί αρκετά.

Θυμηθείτε, δεν είναι να μαγειρέψετε τα μούρα όπως θα κάνατε ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Μια χύτρα ταχύτητας μπορεί να μαγειρέψει ολόκληρο κοτόπουλο στο μισό χρόνο λόγω πίεσης και όχι μόνο λόγω ζέστης. Αλλά είναι η διάρκεια του θερμότητα που απαλλάσσει τα σαμπούκους από την τοξικότητά τους, όχι τη διάρκεια της πίεσης.

Τα οφέλη από το σιρόπι σαμπούκου είναι πολλά και τεράστια, αλλά ποτέ μην φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στιγμιαίας κατσαρόλαςΤα οφέλη από το σιρόπι σαμπούκου είναι πολλά και τεράστια, αλλά ποτέ μην φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου στιγμιαίας κατσαρόλας

Ένας Ανήσυχος Βοτανολόγος

Ξέρω ότι αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο σε κάποιους, αλλά είναι σημαντικό για μένα ως βοτανολόγο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ κατσαρόλα για σιρόπι σαμπούκου και σκέφτηκα να το μοιραστώ και μαζί σας. Ως ενδιαφερόμενος βοτανολόγος, αισθάνομαι ότι είναι δική μου ευθύνη να δίνω σταθερά καλές πληροφορίες, όχι απλώς να ακολουθώ τις τάσεις. Έχουμε δει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τοξικότητα του σαμπούκου στη δική μας οικογένειακαι έτσι, απλώς προσπαθούμε να επιλέξουμε (και να μοιραστούμε) τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζουμε.

Η θεωρία μου είναι, και ήταν πάντα, ότι αν πρόκειται να καταβάλω προσπάθεια για κάτι, μπορεί κάλλιστα να το κάνω σωστά. Και αν υπάρχει πιθανότητα λάθους στη βοτανολογία, θέλω να ξέρω ότι έκανα ό,τι μπορούσα για να δημιουργήσω ένα προϊόν χωρίς την πιθανότητα λάθους. Επίσης, δεν θέλω ποτέ να παράγω ένα προϊόν που θα μπορούσε να δώσει στον κόσμο απλώς «έναν ακόμη λόγο» για να πω ότι η βοτανολογία δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση στη σύγχρονη ιατρική.

Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν…

 • Τα σαμπούκους δεν είναι τοξικά μέχρι να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ωστόσο, 20 λεπτά έως 30 λεπτά είναι η πιο συνιστώμενη πρόταση, καθώς ορισμένα συμπτώματα τοξικότητας μπορεί ακόμα να συμβούν ακόμα και μετά από 10 λεπτά μαγειρέματος.
 • Τα σαμπούκους δεν εξαφανίζονται σε τοξικότητα λόγω του μαγειρέματος υπό πίεση. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν μόνο ότι η τοξικότητα μειώνεται λόγω της διάρκειας της θερμότητας που λαμβάνουν τα σαμπούκια κατά το μαγείρεμα (δεν η διάρκεια της πίεσης). Πρέπει ακόμα να μαγειρέψετε τα μούρα σας για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά.
 • Το κυάνιο μπορεί να απελευθερωθεί στον ατμό. Εάν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας ή κατσαρόλα για να φτιάξετε το σιρόπι σας, απλώς επαναφέρετε το κυάνιο που απελευθερώνεται στον ατμό στο σιρόπι σας, καθώς ο ατμός δεν μπορεί να διαφύγει από τη χύτρα ταχύτητας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.
Διαβάστε περισσότερα  11 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο St. Andrews, Σκωτία - Μόνο χειραποσκευές

Υπάρχει φυσικά το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αρκετό κυάνιο στα μούρα για να προκαλέσει προβλήματα, αλλά προσωπικά παρακαλώ να διαφέρω. Όπως ανέφερα προηγουμένως, είχαμε τοξικότητα από σαμπούκους (αν και ήπια) στο σπίτι μας όταν τα μαγείρευα μόνο για 10 λεπτά. Ήταν χειρότερο για τα παιδιά, όχι για τους ενήλικες. Αλλά δώστε αρκετά, θα επηρέαζε και τους ενήλικες.

Πώς να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου, όχι στη στιγμιαία κατσαρόλαΠώς να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου, όχι στη στιγμιαία κατσαρόλα

Πώς να φτιάξετε σιρόπι σαμπούκου

Τώρα που ξέρετε το low down, ας μιλήσουμε για ένα εξαιρετικά εύκολο σιρόπι σαμπούκου που μπορείτε να φτιάξετε. Δεν είναι μόνο σαμπούκος, όμως. Είναι ένα σιρόπι σαμπούκου και αστράγαλου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυτικά σκευάσματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό που έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια. Τα οφέλη του σιροπιού σαμπούκου είναι πολλά και τεράστια, και είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα που σίγουρα θα πρέπει να μάθετε πώς να το φτιάχνετε.

Ωστόσο, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τίποτα εκτός από σαμπούκους, είναι επίσης μια χαρά!

Σιρόπι Σαμπούκου και Αστραγάλου

Σιρόπι Σαμπούκου και ΑστραγάλουΣιρόπι Σαμπούκου και Αστραγάλου

Φτιάξτε αυτό το σιρόπι σαμπούκου και αστράγλου που τονώνει το ανοσοποιητικό για να αποτρέψετε και να μειώσετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης!

Χρόνος προετοιμασίας
5 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος
20 λεπτά

Συνολικός χρόνος
25 λεπτά

Συστατικά

 • 100 γραμμάρια μαύρα σαμπούκους αποξηραμένα

 • 20 g αποξηραμένη ρίζα αστράγαλου

 • 15 g αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ (ή σκόνη)

 • 8 γρ γαρύφαλλο ξερό (ολόκληρο)

 • 1 λίτρο απεσταγμένο νερό (ή προηγουμένως βρασμένο νερό)

 • ½ φλιτζάνι βιολογική ζάχαρη (ή χυμό εβαπορέ ζαχαροκάλαμου)

 • 1 φλιτζάνι ωμό μέλι

Οδηγίες

 1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τους σαμπούκους, τους αστράγαλους, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και το νερό. Φέρτε το μείγμα σε βράση, ανακατεύοντας συχνά. Μαγειρέψτε αυτό το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί στο μισό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 20 έως 30 λεπτά.
 2. Αφαιρέστε από τη φωτιά και στραγγίστε το υγρό σας σε ένα μπολ ή δοχείο (ποτήρι). Μετρήστε το υγρό σας, το οποίο θα είναι περίπου 1,5 με 2 φλιτζάνια, πιθανότατα.
  Τοποθετήστε ξανά το υγρό σας σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το μέλι σας.
 3. Επαναφέρετε το μείγμα σας σε βρασμό, ανακατεύοντας συχνά για να εξασφαλίσετε τη σωστή ανάμειξη και βράστε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει η επιθυμητή συνοχή. Απολαμβάνουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι σαν μέλι, αλλά μπορείτε να το κάνετε όσο αραιό ή πηχτό θέλετε. Η συνέπεια δεν είναι το κλειδί.
 4. Διοχετεύστε το σιρόπι σας σε γυάλινα μπουκάλια μόλις κρυώσει λίγο και καπακώστε καλά. Η διατήρησή τους στο ψυγείο προάγει τη διάρκεια ζωής και εξασφαλίζει λιγότερη βακτηριακή μόλυνση. Ωστόσο, μπορούν να αποθηκευτούν και στο ντουλάπι ή στο ντουλάπι φαρμάκων σας.
 5. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή σε μικρότερες παρτίδες, αν χρησιμοποιείτε μόνο για ένα ή δύο μέλη της οικογένειας. Διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την παρτίδα αν κάνετε για μεγαλύτερες οικογένειες.

Σημειώσεις

Ακατέργαστο μέλι Σημείωση: Όταν χρησιμοποιείτε ωμό μέλι σε σιρόπια, δεν χρησιμοποιείτε πάντα ωμό μέλι για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς καταστρέφονται κατά τη διαδικασία βρασμού. Χρησιμοποιείτε το μέλι ως μέσο για να παραδώσετε το φυτικό φάρμακο, ως φυσικό γλυκαντικό. Το ακατέργαστο μέλι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί — μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό επεξεργασμένο μέλι, αλλά έχουμε πάντα ωμό μέλι στα χέρια μας στο σπίτι μας.

Περιμένετε και προσθέστε το ωμό μέλι αφού το μείγμα αρχίσει να κρυώνει για να διατηρήσει τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αν θέλετε, ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί να φυλάξετε το σιρόπι επ' αόριστον στο ψυγείο για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


ΠΟΡΟΙ

Τα φλαβονοειδή του σαμπούκου συνδέονται και αποτρέπουν τη μόλυνση από τον Η1Ν1 in vitro. Bill Roschek Jr., et al.

Το συμπλήρωμα μαύρου σαμπούκου (Sambucus nigra) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού: Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών. Jessie Hawkins, et al.