Τι να κάνετε όταν «επίθεση» πανικού και άγχους

1
Τι να κάνετε όταν «επίθεση» πανικού και άγχους

Πανικός και άγχος

Είχα μερικούς πελάτες που υπέφεραν από «κρίσεις πανικού» ή «κρίσεις άγχους».

Αλλά ο πανικός και το άγχος δεν είναι σαν τους κακοποιούς που μένουν σε σκοτεινά σοκάκια περιμένοντας να επιτεθούν σε αθώους περαστικούς.

Όχι. Ο πανικός και το άγχος ξεκινούν από μέσα μας

Είναι «εσωτερικές» δουλειές — που προέρχονται από ένα μέρος μας που αγνοούμε — ή που προσπαθούμε να καταστείλουμε.

Όποιος έχει βιώσει το αίσθημα «εκτός ελέγχου» που προκύπτει από μια κρίση πανικού, δεν θέλει ποτέ να βιώσει άλλο.

Αυτά είναι μερικά από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα*:

  1. Αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου.
  2. Φόβος απώλειας ελέγχου ή θανάτου.
  3. Γρήγορος καρδιακός ρυθμός.
  4. Ιδρώνοντας.
  5. Τρέμουλο ή τρέμουλο.
  6. Δύσπνοια ή σφίξιμο στο λαιμό σας.
  7. Κρυάδα.
  8. Εξάψεις.

*Πηγή

Είναι λοιπόν απολύτως κατανοητό ότι όποιος έχει υποστεί μια τέτοια επίθεση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια άλλη. Μπορεί να αναζητήσουν κάποια θεραπεία για τα συμπτώματά τους, όπως λήψη φαρμάκων ή ασκήσεις ηρεμίας. Ή μπορεί να προσπαθήσουν να χωρίσουν από το πρόβλημα – ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστεί.

Δεν θα γίνει

Δυστυχώς, καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζει την αιτία του πανικού ή του άγχους, που συχνά υπάρχουν σε βαθύτερα επίπεδα της ψυχής.

Συχνά, οι αιτίες του πανικού και του άγχους είναι έξω από την επίγνωση του ατόμου. Χωρίς λογική εξήγηση για τον πανικό ή το άγχος, οι λόγοι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ο πανικός και το άγχος είναι ο τρόπος του ασυνείδητου μυαλού σας να σας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο σας. ότι υπάρχει κάποιο είδος εσωτερικής σύγκρουσης που συμβαίνει.

Ο πανικός και το άγχος είναι τα συμπτώματα – όχι τα αίτια

Επομένως, η αντιμετώπιση του πανικού είναι απίθανο να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η απομάκρυνση του εαυτού σας από το πρόβλημα συχνά έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επιδεινώνονται, καθώς το ασυνείδητο μυαλό σας προσπαθεί πιο δυναμικά να τραβήξει τη συνειδητή προσοχή σας.

Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο

Αναστατωμένο παιδί με παρηγορητικούς γονείς

Ας πούμε ότι είχατε ένα παιδί που φροντίζατε. Αν το παιδί ήταν στενοχωρημένο και προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή σας, θα το παρηγορούσατε και μετά θα καθόσασταν μαζί του και θα κάνατε ό,τι μπορούσατε για να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να το λύσετε. Αμφιβάλλω ότι απλώς θα αγνοούσατε το παιδί και ελπίζω ότι θα έφευγε! Ή να τη φαρμακώσεις.

Ο πανικός και το άγχος είναι σαν το μικρό, εσωτερικό σας παιδί

Ένα εσωτερικό παιδί, αν θέλετε, που ενοχλείται για κάτι. Για να φτάσετε στην αιτία του προβλήματος, αναρωτηθείτε ποια είναι η αιτία του προβλήματος Πραγματικά είναι. Ή λάβετε κάποια βοήθεια για να το κάνετε αυτό. Η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή του.

Δύο πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες

Μελέτη περίπτωσης ένα

Ένας πελάτης ήρθε και διαγνώστηκε με «σύνδρομο υπεραερισμού». (Ένας τύπος κρίσης πανικού που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.)

Ήθελα να προσδιορίσω πότε παρουσίασε υπεραερισμό. Μέσα σε λίγα λεπτά, ανακαλύψαμε ότι το έπαιρνε συχνά όταν πήγαινε με το αυτοκίνητο στη δουλειά. Άλλες φορές, θα ήταν όταν απογοητευόταν με κάποια πτυχή της δουλειάς του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αποκάλυψε ότι είχε μια μυστική και παθιασμένη φιλοδοξία. Ήθελε να δουλέψει με παιδιά μετά το σχολείο και είχε μια υπέροχη ιδέα να δημιουργήσει μια λέσχη για το σπίτι. Τα παιδιά θα είχαν ένα ασφαλές μέρος για να κάνουν παρέα μετά το σχολείο. Θα λάμβαναν κάποια βοήθεια με τα μαθήματά τους και λίγη υγιεινή τροφή μέχρι να τα πάρουν οι γονείς τους.

Υπόβαθρο πελατών

Ο πελάτης μου εργαζόταν στην ίδια εταιρεία από τότε που είχε παρατήσει το σχολείο στα 14 του. Σε εκείνη τη νεαρή ηλικία, είχε παρατήσει το σχολείο και όταν τον είδα, ήταν στα 30 του. Είχε επιτύχει μια μεσαία διευθυντική θέση στον οργανισμό. Ωστόσο, λόγω της κακής ακαδημαϊκής του ιστορίας, δεν ήταν σίγουρος ότι είχε τις εκπαιδευτικές γνώσεις ή την κατάλληλη εμπειρία για να ξεκινήσει το επιχειρηματικό του έργο. Και αυτό που αντιλήφθηκε ως ελλείψεις σήμαινε ότι του έλειπε η αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Αυτό τον έκανε να νιώθει «κολλημένος» στη δουλειά που έκανε.

Αντί να μάθει τι απαιτούνταν για να αναπτύξει την ιδέα του, την έσπρωξε στο πίσω μέρος του μυαλού του και προσπάθησε να κατευθύνει την ενέργειά του στη δουλειά του.

Χωρίς αμφιβολία παρατηρείτε την εσωτερική του σύγκρουση!

Όσο περισσότερο προσπαθούσε να πατήσει το πάθος του, τόσο χειρότερες γίνονταν οι αντιδράσεις πανικού και άγχους.

Ενίσχυση ενός μικρού ανθρώπου εσωτερική σύγκρουση

Καθώς πρόσεχε το σώμα του και το άκουγε – με τον ίδιο τρόπο που άκουγε ένα από τα παιδιά του – η πρόθεση των κομματιών του πανικού έγινε ξεκάθαρη. Η δουλειά του ήταν να του υπενθυμίσει το πραγματικό του πάθος — και αυτός ο χρόνος τελείωνε.

Συζητήσαμε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει τον στόχο του

Άρχισε να κάνει κάποιες μικρές και σταθερές ενέργειες προς την επίτευξη του στόχου του. όχι η πλήρης επιχείρηση, απλώς προχωρά σταδιακά.

Αποφάσισε να ξεκινήσει κάνοντας λίγη έρευνα και φτιάχνοντας μια λίστα με τις γνώσεις που χρειαζόταν για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να συνεχίσει να κερδίζει χρήματα, να απολαμβάνει και να νιώθει πιο ευτυχισμένος στην καθημερινή του δουλειά – αντί να αισθάνεται κολλημένος σε αυτήν. Και μπορούσε να αφιερώσει χρόνο τα βράδια και τα σαββατοκύριακα για να βάλει σε εφαρμογή την επιχειρηματική του ιδέα. Το γεγονός ότι έκανε βήματα προς κάτι για το οποίο ήταν παθιασμένος προκάλεσε τη διακοπή του υπεραερισμού.

Κανόνες σκύλου για το άγχος: Αν δεν μπορείτε να το φάτε ή να παίξετε μαζί του, κατούρησε το και φύγε! ~ Αγνωστος

Μελέτη περίπτωσης δύο

Μια γυναίκα πελάτης ένιωθε πανικό κάθε πρωί καθώς πήγαινε στη νέα της δουλειά ως κτηματομεσίτης. Είχε γίνει τόσο σοβαρό που το αφεντικό της της είχε πει να μην επιστρέψει στη δουλειά μέχρι να τακτοποιήσει. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής της είχε πει να βάλει μια βελόνα στο πόδι της, καθώς αυτό θα της αποσπούσε την προσοχή από τον πανικό! Όταν η βελόνα έσπασε στο πόδι της, αποφάσισε ότι αυτή η μορφή θεραπείας δεν λειτουργούσε!

Και πάλι, όταν έκανε check in με το σώμα της, ανακαλύψαμε μια σύγκρουση. Ένιωθε ένοχη που βγήκε στη δουλειά και άφησε τη μικρή της κόρη με έναν φροντιστή. Αναζητήσαμε τρόπους που θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι η κόρη της λάμβανε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τις 3 ημέρες την εβδομάδα που δούλευε. Μόλις έλυσε αυτή τη σύγκρουση, οι κρίσεις πανικού σταμάτησαν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πανικό και το άγχος

Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τον πανικό ή το άγχος μακροπρόθεσμα είναι να εξετάσετε τυχόν σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις στη ζωή σας. Για παράδειγμα, κάνετε:

 • Κάνετε συχνά πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε;
 • Έχετε όνειρα, ιδέες ή φιλοδοξίες που έχετε βάλει στο πίσω μέρος;
 • Νιώθετε κολλημένοι σε μια κατάσταση στη δουλειά ή στο σπίτι όπου αισθάνεστε άβολα;
 • Νιώθεις σε δύο μυαλά για κάτι;

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι βιώσατε λίγο πριν αρχίσετε να αισθάνεστε πανικός. Τι είδες εκείνη την ώρα; Τι άκουσες? Αυτό μπορεί να απαιτεί κάποια βαθιά σκέψη. Σημειώστε οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό. Τώρα σκεφτείτε ένα άλλο περιστατικό. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο περιστατικών;

Η μεγάλη λύση από την εμπειρία πανικού ή άγχους είναι ότι είναι μια εσωτερική δουλειά

Ένα μέρος σας προσπαθεί να επικοινωνήσει κάτι σημαντικό — και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να το αγνοήσετε.Προπονητική βάρδιας

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το παραμελείτε, πρέπει να δώσετε προσοχή στο κομμάτι σας που προκαλεί άγχος. Γιατί, παρόλο που το άγχος που προκύπτει δεν είναι καθόλου ευχάριστο, το μέρος του εαυτού σας που το προκαλεί έχει την πλάτη σας και θέλει το καλύτερο για εσάς. Το να συνεχίσετε να αγνοείτε μια πτυχή σας που θέλει αναγνώριση θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για ένα ζήτημα όπως το έχω περιγράψει, μπορώ να βοηθήσω με το SHIFT Coaching. Εναλλακτικά, βρείτε κάποιον άλλον που θα σας βοηθήσει να βρείτε και να επιλύσετε το αταίριαστο ζήτημα, ώστε το ασυνείδητο μυαλό σας να μην χρειάζεται να σας «υπενθυμίζει» δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα.

Ακούστε το podcast Stress and Anxiety

Παρακαλώ κοινοποιήστε εάν σας άρεσε αυτή η ανάρτηση

Εάν βρήκατε αυτήν την ανάρτηση πολύτιμη, θα ήθελα να τη μοιραστείτε στο Facebook, στο Twitter, στο LinkedIn ή στην πλατφόρμα της επιλογής σας. 🙂Απλώς χρησιμοποιήστε τα κουμπιά κοινωνικής κοινής χρήσης παρακάτω!

Έχετε ένα σχόλιο;

Παρακαλώ δημοσιεύστε το παρακάτω.

Ετικέτες: Σύγκρουση, Υγεία και ευεξία, Κίνητρα και δράση, Αυτογνωσία, Σκέψη και νοοτροπία

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar