Συνήθεια στοίβαξης – επανεξέταση και αναθεώρηση

0
Συνήθεια στοίβαξης – επανεξέταση και αναθεώρηση

Ποιες συνήθειες και προθέσεις έχεις θέσει για τη φετινή φθινοπωρινή σεζόν; Και έχετε δοκιμάσει το συνηθισμένο στοίβαγμα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, σκέφτομαι εδώ πώς αλλαγές εποχής μπορεί να προκαλέσει μια χρήσιμη επαναφορά των προθέσεων και μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες που θα μας εξυπηρετήσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό που λειτούργησε την προηγούμενη σεζόν μπορεί να μην είναι όπως χρήσιμο ή πρακτικό σε αυτή τη νέα εποχή – οι μέρες είναι πιο σύντομες, είναι πιο κρύο, υπάρχει λιγότερο φως εκτός από οτιδήποτε άλλο.

Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, είχα μια υπέροχη συνήθεια να πηγαίνω για ένα γρήγορο περπάτημα νωρίς το πρωί κατά μήκος του ποταμού μονοπατιού τοπικά προς το σπίτι μας, συνοδευόμενο από μια κούπα θερμός με τσάι. Όμως, στα σκοτεινά και συχνά σκοτεινά πρωινά του φθινοπώρου, αυτό έχει χάσει εντελώς την ελκυστικότητά του, οπότε η πρωινή μου ρουτίνα άλλαξε.

Απαιτούνται νέες συνήθειες.

Αφού έχουμε καθιερώσει πως αυτή η σεζόν άλλαξε τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας, εμείς δημιουργήστε συνήθειες που λειτουργούν για τον εαυτό μας.

Αλλά το θέμα με τις συνήθειες είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα μετά από λίγο να μην είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές. Το ενδιαφέρον μας μειώνεται, ή τα οροπέδια κρούσης.

Όπως συμβαίνει με πολλά στοιχεία και πτυχές της ζωής, α τακτική λήψη αποθεμάτων απαιτείται να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε εξυπηρετεί επίσης.

Είναι μια χρήσιμη άσκηση για να σταματήσετε, επανεκτίμηση και επαναχρησιμοποίηση τις συνήθειες που δημιουργούμε για να συνεχίσουμε να προχωράμε.

Διάβασα το βιβλίο του Τζέιμς Κλερ Ατομικές συνήθειες αυτη την εποχη.

Είναι ένα λογικό βιβλίο από πολλές απόψεις, και ενώ δεν περιέχει τίποτα ιδιαίτερα επαναστατικό, χρησιμεύει ως α χρήσιμο πλαίσιο για τη δημιουργία και την τήρηση των συνηθειών.

Μου αρέσει η ιδέα του για τη συνήθεια στοίβαξης.

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν ήταν πράγματι ο ίδιος ο James Clear που επινόησε πρώτος αυτόν τον όρο. Αν αναζητήσετε το Habit Stacking σε μια μηχανή αναζήτησης, θα έχετε περίπου ένα gazillion αποτελέσματα.

Συνήθεια να στοιβάζω σωρό πέτρεςΗ στοίβαξη συνήθειας αφορά τη χρήση μιας υπάρχουσας συνήθειας βασίζονται σε καθώς δημιουργείτε ένα νέο.

Επιλέγουμε να κάνουμε το νέο πράγμα που θέλουμε ως απάντηση σε αυτό έναυσμα μιας υπάρχουσας συνήθειας – αντί για μια καθορισμένη ώρα της ημέρας που είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Αυτό άρθρο το περιγράφει καλά.

Όταν εργαζόμουν ως φυσιοθεραπευτής (φυσικοθεραπευτής) θα ενθάρρυνα τους ασθενείς να κάνουν τις ασκήσεις τους όποτε βούρτσιζε τα δόντια τους (αν αυτό ήταν κατάλληλο). Μπορεί να χρειαζόταν μια σημείωση κολλημένη στον καθρέφτη του μπάνιου για να τους το θυμίζει τις πρώτες φορές, αλλά το βούρτσισμα των δοντιών είναι κάτι που κάνουμε κάθε μέρα, οπότε είναι λογικό να προσθέσουμε μια συνήθεια σε αυτό.

Ως physios, μιλάμε και για μυϊκή μνήμη. Όταν κάνετε κάτι τόσο τακτικά και τακτικά, που το σώμα σας γνωρίζει τις κινήσεις και τις ενέργειες χωρίς πολλή συνειδητή σκέψη ή επίγνωση από τον εγκέφαλό σας. Αυτόματο νευρωνικές οδούς έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας απλώς να προεπιλογεί χωρίς συνειδητή σκέψη.

Σκεφτείτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι – πιθανότατα δεν έχετε τις αισθήσεις σας ούτε κατά το ήμισυ των ενεργειών που κάνετε για να φτιάξετε αυτό το τσάι, το σώμα σας απλά ξέρει τι να κάνει και ακολουθεί αυτόματα αυτή τη σειρά κινήσεων. Χρησιμοποιούμε αυτές τις καθιερωμένες νευρικές οδούς προς όφελός μας προσθέτοντας μια νέα συνήθεια που γρήγορα αφομοιώνεται στο αρχικό.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι συνήθειές σας γίνονται τόσο αυτόματες που δεν είναι πλέον αποτελεσματικές;

Εκεί είναι που αναθεώρηση και προβληματισμό είναι σημαντικά. Αυτό είναι ένα τόσο βασικό στοιχείο του coaching – μιλάω εδώ πολύ για την ευαισθητοποίηση, και είναι το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας του coaching. Μαθαίνουμε να συνειδητοποιούμε τι κάνουμε, και γιατί, και σε ποιο βαθμό εξακολουθεί να μας εξυπηρετεί.

Αυτό έχει να πει ο James Clear για το θέμα:

Η βελτίωση δεν αφορά μόνο τις μαθησιακές συνήθειες, αλλά και τελειοποιώντας τα. Ο προβληματισμός και η ανασκόπηση διασφαλίζουν ότι ξοδεύετε τον χρόνο σας στα σωστά πράγματα και κάνετε διορθώσεις μαθημάτων όποτε είναι απαραίτητο… Δεν θέλετε να συνεχίσετε να ασκείτε μια συνήθεια εάν καταστεί αναποτελεσματική». (πλάγια γράμματα δικά μου)

Καθώς λοιπόν συνεχίζεται αυτή η φθινοπωρινή σεζόν, σας ενθαρρύνω να σταματήσετε στην αρχή μιας νέας εβδομάδας για λίγα λεπτά. Παρατηρήστε ποιες συνήθειες χρησιμοποιείτε και πόσο καλά λειτουργούν για εσάς.

Τι τσιμπήματα μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αποτελεσματικότητα?

Είναι εκεί προθέσεις που έγιναν συνήθειες που, ενώ είναι καλές προθέσεις, είναι στην πραγματικότητα δεν δουλεύει στην πράξη?

Πού μπορεί να χρειαστεί παραπέμπω πάλι σε συνήθειες που δημιουργήσατε πριν από μερικές εβδομάδες και έχουν ξεφύγει;

Εάν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα θέλατε βοήθεια, επικοινωνήστε για μια δωρεάν συνεδρία δοκιμής. Θα ήθελα πολύ να συζητήσω μαζί σας για τη ζωή που ζείτε αυτήν τη στιγμή, τη ζωή που θέλετε να ζήσετε και πώς να δημιουργήσετε βήματα για να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ των δύο. Αυτό μπορεί πράγματι να σημαίνει νέες συνήθειες και προθέσεις που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε καλά.

Και αν απολαμβάνετε αυτές τις σκέψεις και θέλετε να παραδίδεται μία φορά το δεκαπενθήμερο, ή περίπου, κατευθείαν στα εισερχόμενά σας, εγγραφείτε εδώ:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar