Βελτιώστε τη συγκομιδή του σπανακιού σας με την επιμελημένη λίστα μας με φυτά συντροφιάς σπανακιού! Εξερευνήστε τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς για βελτιωμένη απόδοση και φυσικό έλεγχο των παρασίτων. Κάντε κλικ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για έναν ακμάζοντα λαχανόκηπο. #companionplanting

41 καλύτερα φυτά συντροφιάς σπανακιού (+ 5 προς αποφυγή)

Στον κόσμο της κηπουρικής, η πρακτική της φύτευσης συντροφιάς έχει κερδίσει δημοτικότητα για την αξιοσημείωτη ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Όταν πρόκειται για συντροφικά φυτά σπανακιού, η στρατηγική επιλογή φυτών που θα αναπτυχθούν παράλληλα με αυτό το φυλλώδες πράσινο μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συγκομιδή σας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει πάνω από 40 υπέροχα συντροφικά φυτά για το σπανάκι, εξηγώντας πώς κάθε φυτό μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, να αποτρέψει κοινά παράσιτα και να συμβάλει σε έναν ακμάζοντα κήπο. Καλύπτουμε επίσης τα χειρότερα φυτά για να αναπτυχθούν μαζί με το σπανάκι για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Βελτιώστε τη συγκομιδή του σπανακιού σας με την επιμελημένη λίστα μας με φυτά συντροφιάς σπανακιού! Εξερευνήστε τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς για βελτιωμένη απόδοση και φυσικό έλεγχο των παρασίτων. Κάντε κλικ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για έναν ακμάζοντα λαχανόκηπο. #companionplantingΒελτιώστε τη συγκομιδή του σπανακιού σας με την επιμελημένη λίστα μας με φυτά συντροφιάς σπανακιού! Εξερευνήστε τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς για βελτιωμένη απόδοση και φυσικό έλεγχο των παρασίτων. Κάντε κλικ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για έναν ακμάζοντα λαχανόκηπο. #companionplanting

Τι είναι η φύτευση συντροφιάς;

Η φύτευση συντροφιάς είναι α κηπουρική τεχνική που περιλαμβάνει στρατηγικά την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών κοντά το ένα στο άλλο για να μεγιστοποιηθεί το αμοιβαίο όφελος και να προαχθεί η συνολική υγεία του κήπου.

Αυτή η πανάρχαια πρακτική στοχεύει να αξιοποιήσει τις φυσικές συνέργειες μεταξύ ορισμένων ειδών φυτών για την προώθηση ενός υγιέστερου, πιο ανθεκτικού περιβάλλοντος κήπου.

Βασικά οφέλη της φύτευσης συντροφιάς

 • Φυσικός έλεγχος παρασίτων: Ορισμένοι συνδυασμοί φυτών απωθούν τα παράσιτα (γνωστά ως καλλιέργεια παγίδας) ή προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά φυτοφάρμακα.
 • Βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους: Η φύτευση συντροφιάς προάγει την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και τη δέσμευση αζώτου μεταξύ συμβατών φυτών, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του εδάφους.
 • Παροχή σκιάς: Μερικοί συνδυασμοί φυτών παρέχουν σκιά, αποτρέποντας την εξάτμιση του νερού και προστατεύοντας τα πιο ευαίσθητα φυτά από το έντονο ηλιακό φως.
 • Βιοποικιλότητα: Δημιουργεί ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα κήπου που προάγει την ανθεκτικότητα και την ισορροπία μεταξύ των ειδών.
 • Ενισχυμένη επικονίαση: Προσελκύει μέλισσες και άλλους επικονιαστές, βελτιώνοντας την επικονίαση των καλλιεργειών και οδηγώντας σε αυξημένη απόδοση.
 • Καταστολή ζιζανίων: Μερικά φυτά συντροφιάς δρουν ως φυσικά ζιζανιοκατασταλτικά, βοηθώντας στον έλεγχο της ανεπιθύμητης ανάπτυξης των φυτών.
 • Βελτιστοποίηση χώρου: Αποτελεσματική χρήση του χώρου του κήπου με στρατηγική τοποθέτηση φυτών που συμπληρώνουν το ένα τις αναπτυξιακές συνήθειες του άλλου.
 • Αντοχή σε ασθένειες: Ορισμένοι συνδυασμοί φυτών μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών δημιουργώντας ένα περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για τα παθογόνα.
 • Αυξημένη απόδοση: Η φύτευση συντροφιάς συμβάλλει σε πιο υγιείς και παραγωγικούς κήπους αξιοποιώντας τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτών.

Συνολικά, η τεχνική συνοδευτικής φύτευσης όχι μόνο ενισχύει την ανάπτυξη και την απόδοση των φυτών, αλλά δημιουργεί επίσης ένα οικοσύστημα που προωθεί μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών ειδών. Μπορεί να εξοικονομήσει προσπάθεια και χρήματα από τους κηπουρούς!

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς σπανακιού

Τώρα ξέρετε γιατί είναι καλή ιδέα να φυτέψετε σπανάκι, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με τα καλύτερα φυτά συντροφιάς σπανακιού που θα βοηθήσουν το φυτικό σας μπάλωμα να ανθίσει.

Διαβάστε περισσότερα  Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εγκατάσταση ενός νέου ανελκυστήρα σκάλας στο σπίτι σας

Βρώσιμα φυτά για να αναπτυχθούν μαζί με το σπανάκι

φύλλα λαχανίδαςφύλλα λαχανίδας

Μπράσικας

Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια brassica είναι εξαιρετικά φυτά συντροφιάς του σπανακιού, επειδή τα ριζικά τους συστήματα δεν αναπτύσσονται στο ίδιο βάθος με τις ρίζες του σπανακιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνίζονται για το νερό και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Μέλη της οικογένειας brassica περιλαμβάνουν:

 • Λάχανο
 • Λάχανο
 • Μπρόκολο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Κουνουπίδι
 • Γογγύλια
 • Ραπανάκια
 • Ρόκα
 • Χόρτα κολάρου
 • χόρτα μουστάρδας
 • Μποκ τσόι
 • Είδος λάχανου
 • Κάρδαμο
φυτά φασολιών που σκαρφαλώνουν στους πόλουςφυτά φασολιών που σκαρφαλώνουν στους πόλους

Οσπρια

Τα φυτά της οικογένειας των ψυχανθών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εδάφους. Όταν πεθαίνουν, προσθέτουν άζωτο στο έδαφος, το οποίο είναι βασικό θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των φυτών. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να δείτε αυτά τα φυτά να αναφέρονται ως «μονωτικά αζώτου».

Στο πλαίσιο της συντροφικής φύτευσης για σπανάκι, η καλλιέργεια οσπρίων στο ίδιο μέρος και η αφαίρεση των φυτών να πεθάνουν θα εμπλουτίσει το έδαφος και θα υποστηρίξει την ισχυρή ανάπτυξη στα φυτά του σπανακιού σας.

Τα όσπρια περιλαμβάνουν:

φυτά κρεμμυδιού στο έδαφοςφυτά κρεμμυδιού στο έδαφος

Alliums

Τα φυτά Allium έχουν έντονο άρωμα και αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα παράσιτα του σπανακιού όπως οι αφίδες, οι σκαθάρια ψύλλων και οι ανθρακωρύχοι φύλλων. Είναι επίσης εξαιρετικά όταν πρόκειται για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων που τους αρέσει να τρέφονται με αυτά τα παράσιτα.

Η όρθια συνήθεια των περισσότερων αλιούχων σημαίνει ότι δεν καταλαμβάνουν επίσης πολύ χώρο.

Τα Alliums περιλαμβάνουν:

φυτά αγγουριούφυτά αγγουριού

Circubitaceae

Το όνομα αυτής της οικογένειας φυτών μπορεί να μην είναι οικείο, αλλά πολλά από τα φυτά θα είναι. Τα κυκλώματα κάνουν καλά φυτά συντροφιάς σπανακιού επειδή δεν θα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Λειτουργούν καλύτερα αν τα μεγαλώσετε κάθετα και όχι κατά μήκος του εδάφους, καθώς θα αφήσουν αρκετό χώρο για το σπανάκι με αυτόν τον τρόπο.

Τα κουρκούπια που πρέπει να καλλιεργήσετε με σπανάκι περιλαμβάνουν:

καρότα στο χώμακαρότα στο χώμα

καρότα

Τα καρότα είναι λαχανικά με ρίζα, και αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά στη βελτίωση της δομής του εδάφους. Οι ρίζες τους βοηθούν στη διάσπαση του εδάφους και διευκολύνουν την ανάπτυξη σπανακόσπορων και νεαρών φυτών.

φύλλα κόλιανδρουφύλλα κόλιανδρου

Αρωματικά βότανα

Όπως τα αλιούμ, τα βότανα μπορούν να προσφέρουν δυνατές μυρωδιές που απωθούν τα παράσιτα των εντόμων. Ορισμένες ποικιλίες αρωματικών βοτάνων θα προσελκύσουν επίσης ωφέλιμα έντομα.

Τα υπέροχα βότανα για χρήση κατά τη φύτευση σπανακιού περιλαμβάνουν:

 • Μέντα
 • Κόλιανδρος (Κόλιανδρος)
 • Βολβοί φαγώσιμοι
 • Μαϊντανός
 • Βασιλικός
 • Δενδρολίβανο
μαρούλιαμαρούλια

Μαρούλι

Το μαρούλι απολαμβάνει παρόμοιες συνθήκες καλλιέργειας με το σπανάκι και τα δύο είναι καλοί σύντροφοι.

Εάν φυτέψετε αυτά τα δύο φυλλώδη χόρτα σε κοντινή απόσταση, μπορείτε επίσης να ελαχιστοποιήσετε τα ζιζάνια και να βοηθήσετε στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα  Υπερελαφριά Ατομική Υγιεινή | Ο Υπερελαφρός Πεζοπόρος
ντομάτες που αναπτύσσονται σε ένα αμπέλιντομάτες που αναπτύσσονται σε ένα αμπέλι

Ντομάτες

Η καλλιεργητική περίοδος για τις ντομάτες είναι παρόμοια με το σπανάκι και τα δύο φυτά θα είναι χαρούμενα δίπλα-δίπλα. Η εμφύτευση σπανακιού μεταξύ των φυτών ντομάτας σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο και τα φυτά σπανακιού σας θα παρέχουν επίσης κάλυψη εδάφους. Ούτε οι δύο σοδειές θα ανταγωνίζονται καθώς το σπανάκι σας θα είναι έτοιμο πολύ πριν τις ντομάτες σας.

πιπεριές που αναπτύσσονται σε ένα φυτόπιπεριές που αναπτύσσονται σε ένα φυτό

Πιπεριές

Όπως οι ντομάτες, τα φυτά πιπεριάς είναι ιδανικά για φύτευση συνοδείας με σπανάκι για μεγιστοποίηση της χρήσης του εδάφους χωρίς να δημιουργείται ανταγωνισμός.

μελιτζάνα που αναπτύσσεται σε ένα φυτόμελιτζάνα που αναπτύσσεται σε ένα φυτό

Μελιτζάνες (μελιτζάνες)

Οι μελιτζάνες λειτουργούν επίσης καλά για τη φύτευση του σπανακιού με τον ίδιο τρόπο όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια.

φυτά σέσκουλαςφυτά σέσκουλας

σέσκουλο

Το σέσκουλο ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το σπανάκι, αλλά ευχαρίστως θα αναπτυχθεί δίπλα του και μπορεί να προσφέρει ακόμη και ευεργετική σκιά.

φυτό φράουλας σε γλάστραφυτό φράουλας σε γλάστρα

Φράουλες

Στα φυτά της φράουλας αρέσει να απλώνονται στο επίπεδο του εδάφους και αυτή η συνήθεια θα κρατήσει το έδαφος δροσερό και θα περιορίσει την εξάτμιση του νερού – και τα δύο είναι ιδανικά για τα φυτά σπανακιού. Κάνουν επίσης καλά φυτά συντροφιάς για το σπανάκι γιατί δεν μεγαλώνουν τόσο ψηλά όσο το σπανάκι.

Ανθισμένα συντροφικά φυτά σπανακιού

πορτοκαλί λουλούδια νυσούρτιουπορτοκαλί λουλούδια νυσούρτιου

Nasturtiums

Τα Nasturtiums αποτελούν εξαιρετικά φυτά συντροφιάς για το σπανάκι καθώς θα προσελκύσουν αφίδες και άλλα αρπακτικά έντομα. Τα λουλούδια φαίνονται επίσης υπέροχα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ομορφύνετε το οικόπεδο λαχανικών σας. Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα λουλούδια και οι σπόροι είναι επίσης βρώσιμα.

λευκά λουλούδια του κόσμουλευκά λουλούδια του κόσμου

Σύμπαν

Το υπέροχο σύμπαν είναι ένα εύκολο να αναπτυχθεί λουλούδι από σπόρους που έρχεται με πρόσθετα οφέλη κατά τη φύτευση σπανακιού. Όπως και τα νερούλια, το σύμπαν θα προσελκύσει επιβλαβή έντομα και θα φέρει χρώμα στο οικόπεδό σας, και τα ψηλά φυτά θα δημιουργήσουν επίσης τη μερική σκιά που απολαμβάνει το σπανάκι.

πορτοκαλί λουλούδια κατιφέπορτοκαλί λουλούδια κατιφέ

κατιφέδες

Εάν πρέπει να κρατήσετε τις αφίδες και/ή τα κουνούπια μακριά από την καλλιέργεια του σπανακιού σας, οι κατιφέδες είναι μια καλή επιλογή. Θα προσθέσουν ένα σφηνάκι χρώματος και στον κήπο.

μέλισσα στο λουλούδι zinniaμέλισσα στο λουλούδι ζίννια

Ζιννιάς

Ένα άλλο εξαιρετικό φυτό συντροφιάς για το σπανάκι, οι ζίννιες, θα αποτρέψουν τα παράσιτα από το να μασουλήσουν τη σοδειά σας. Θα παρέχουν επίσης μερική σκιά.

πορτοκαλί λουλούδι καλέντουλαςπορτοκαλί λουλούδι καλέντουλας

Καλέντουλα

Όπως τα αλιούμ και τα βότανα, η καλέντουλα έχει ένα άρωμα που μπορεί να αποτρέψει τα αρπακτικά – σε αυτήν την περίπτωση τα κουνέλια καθώς και τα ενοχλητικά έντομα.

Διαβάστε περισσότερα  Todos Santos, The Quieter Side Of Baja and Los Cabos

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς για το σπανάκι

Τώρα ας εξερευνήσουμε τα φυτά που πρέπει να αποφύγετε όταν φυτεύετε σπανάκι. Καλλιεργήστε όλα αυτά σε άλλο μέρος του κήπου για να κρατήσετε τα πάντα χαρούμενα.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι βαριές τροφές και αν τις καλλιεργήσετε με σπανάκι, οι δύο θα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά.

Μάραθο

Ο μάραθος παράγει ενώσεις που δυσκολεύουν τη ζωή σε άλλες βρώσιμες καλλιέργειες, επομένως είναι καλή ιδέα να το καλλιεργήσετε ως μοναχικό στον λαχανόκηπο.

Ηλίανθοι

Όπως ο μάραθος, έτσι και οι ηλίανθοι θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του σπανακιού λόγω της ένωσης που απελευθερώνουν στο έδαφος.

Καλαμπόκι

Η πυκνή βλάστηση και το ύψος του καλαμποκιού το καθιστούν κακό φυτό συντροφιάς για το σπανάκι καθώς θα περιορίσει το διαθέσιμο φως.

Κολοκύθες

Στις κολοκύθες αρέσει να ανακατεύονται και να απλώνονται, και ως εκ τούτου θα ανταγωνίζονται πάρα πολύ το σπανάκι στο επίπεδο του εδάφους. Αποφύγετε να φυτεύετε σπανάκι κοντά σε αυτά τα φυτά που πεινούν για το διάστημα.

φυτά σπανακιού που αναπτύσσονται στο έδαφοςφυτά σπανακιού που αναπτύσσονται στο έδαφος

Συμβουλές για την καλλιέργεια σπανακιού

Εκτός από την επιλογή υπέροχων φυτών συντροφιάς για το σπανάκι (Spinacia oleracea), υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συγκομιδή σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα φυτά σας να πάνε καλά.

 • Καλλιεργήστε το σπανάκι την κατάλληλη εποχή του χρόνου, για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία και το φως της ημέρας.
 • Στο σπανάκι αρέσει το υγρό, γόνιμο έδαφος που στραγγίζει καλά ή καλής ποιότητας κοπρόχωμα σε γλάστρες.
 • Δώστε στα φυτά σας μερική σκιά.
 • Αφήστε αρκετό χώρο για ανάπτυξη κατά τη φύτευση.
 • Ποτίζετε τακτικά για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Εάν καλλιεργείτε σπανάκι από σπόρους, φυτέψτε μικρές παρτίδες σε τακτική βάση για να δημιουργήσετε μια συνεχή παροχή φύλλων.

Λίστα ελέγχου για τη φύτευση συνοδού σπανακιού

Ακολουθεί μια γρήγορη υπενθύμιση των συνθηκών που πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε φυτά συντροφιάς σπανακιού:

 • Γόνιμο έδαφος
 • Καλά στραγγιζόμενο έδαφος
 • Θερμοκρασίες 15-20°C/60–70°F
 • Τακτικό πότισμα
 • Δυνατότητα παροχής σκιάς (όχι απαραίτητο αλλά ωραίο να υπάρχει)

Από τη διαχείριση παρασίτων έως τη βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους και την αποτελεσματική χρήση του χώρου, τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς είναι εκεί για να τα πάρουμε. Η υιοθέτηση των αρχών της φύτευσης συντροφιάς για το σπανάκι υπόσχεται όχι μόνο μια πλούσια συγκομιδή σπανακιού, αλλά μια βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για τη διασυνδεδεμένη φύση της κηπουρικής.

Περισσότερες συμβουλές φύτευσης συντροφιάς

Για περισσότερες συμβουλές και συμβουλές σχετικά με την επιτυχημένη φύτευση συντροφιάς, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα άρθρα:

Περισσότερο αναπτύξτε τις δικές σας συμβουλές

ΠΙΝΑΚΙ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ: τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το σπανάκι

Βελτιώστε τη συγκομιδή του σπανακιού σας με την επιμελημένη λίστα μας με φυτά συντροφιάς σπανακιού! Εξερευνήστε τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς για βελτιωμένη απόδοση και φυσικό έλεγχο των παρασίτων. Κάντε κλικ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για έναν ακμάζοντα λαχανόκηπο. #companionplantingΒελτιώστε τη συγκομιδή του σπανακιού σας με την επιμελημένη λίστα μας με φυτά συντροφιάς σπανακιού! Εξερευνήστε τα οφέλη της φύτευσης συντροφιάς για βελτιωμένη απόδοση και φυσικό έλεγχο των παρασίτων. Κάντε κλικ για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο και να ξεκλειδώσετε τα μυστικά για έναν ακμάζοντα λαχανόκηπο. #companionplanting