Πώς να βρείτε την αρμονική ελάσσονα κλίμακα στην κιθάρα

2
Πώς να βρείτε την αρμονική ελάσσονα κλίμακα στην κιθάρα

Σε αυτό το μάθημα, θα μάθουμε πώς να βρίσκουμε και την Αρμονική Ελάσσονα Κλίμακα. Αυτή είναι μια δευτερεύουσα κλίμακα που είναι λίγο διαφορετική από τη φυσική δευτερεύουσα κλίμακα. Ενσωματώνει μόνο την ισοπέδωση της 3ης και 6ης νότας της κλίμακας Major από την οποία προέρχεται.

Η δευτερεύουσα κλίμακα

Η κλίμακα A minor

Αυτή η δευτερεύουσα κλίμακα είναι το αντίστοιχο της μείζονος κλίμακας. Όλες οι μεγάλες κλίμακες θα έχουν αντίστοιχη μικρή κλίμακα. Μια μείζονα θα έχει μια ελάσσονα κλίμακα. Η ντο μείζονα θα έχει ντο ελάσσονα. Αυτή η ελάσσονα κλίμακα δημιουργείται ισοπεδώνοντας τις νότες 3ης, 6ης και 7ης της κλίμακας μείζονος σημασίας.

Για παράδειγμα:

A Major: A B C# D E F# G# A. A minor: A B C D E F G A. Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε ισοπεδώσει τις τρεις νότες που αναφέρονται παραπάνω για να δημιουργήσουμε την κλίμακα A minor.

Η αρμονική ελάσσονα κλίμακα

Η Α αρμονική ελάσσονα κλίμακα

Για να δημιουργήσετε την αρμονική δευτερεύουσα κλίμακα, πρέπει απλώς να ισοπεδώσετε δύο από τις τρεις νότες. Οι 3η & 6η νότες. Αυτό θα δημιουργήσει έναν διαφορετικό τύπο ήχου σε σχέση με την κλίμακα.

Για παράδειγμα:

Μια ελάσσονα: A B C D E F G A. Μια αρμονική ελάσσονα: A B C D E F G# A. Σε αυτή την κλίμακα αφήνουμε την 7η νότα ως έχει. Σημείωση AG#. Τώρα έχουμε μια δευτερεύουσα κλίμακα στο Α που έχει μόνο ένα αιχμηρό. Και είναι ισοπεδώνοντας τις νότες 3ης και 6ης που δίνουν τον χαρακτήρα της στην αρμονική ελάσσονα κλίμακα.

Μελέτη & πρακτική

Μάθετε, σκεφτείτε, μελετήστε και εξασκηθείτε

Αυτή η ιδέα της δημιουργίας της αρμονικής δευτερεύουσας κλίμακας λειτουργεί με οποιαδήποτε κλίμακα σε οποιοδήποτε πλήκτρο. Αλλά για να μπορέσετε να κατανοήσετε πλήρως πώς λειτουργεί και ακούγεται σε πρακτική εφαρμογή, πρέπει να μελετήσετε και να εξασκηθείτε.

Σας συνιστώ να βγάλετε ένα φύλλο χαρτιού και να γράψετε τις νότες σε διαφορετικές κλίμακες όπως έκανα σε αυτό το μάθημα κιθάρας και να το δείτε μόνοι σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στο ταστιέρα της κιθάρας. Θα ανοίξει πραγματικά τα μάτια και τα αυτιά σας με το τι μπορεί να γίνει με αυτές τις πληροφορίες.

Μάθετε τις σημειώσεις σας

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θεωρία της κιθάρας, πρέπει να μάθετε τις νότες σας. Αν παίζεις με το αυτί δεν πειράζει. Αλλά η εκμάθηση για τις νότες κατά μήκος της ταστιέρας θα σας βοηθήσει πραγματικά να καταλάβετε γιατί τα πράγματα λειτουργούν όπως λειτουργούν.

Όχι μόνο με κλίμακες αλλά και όταν πρόκειται για την κατασκευή συγχορδιών. Οι συγχορδίες και οι κλίμακες λειτουργούν σε αρμονία μεταξύ τους και έτσι η μουσική ακούγεται ελκυστική στο αυτί. Μόνο όταν παίζεις νότες που δεν ταιριάζουν, έχεις μουσικά θέματα.

Τώρα, αν επιλέξετε να παίξετε μόνο με το αυτί, δεν πειράζει. Αφιερώστε αρκετό χρόνο και τελικά θα βρείτε τις νότες που ταιριάζουν μεταξύ τους και τότε απλά πρέπει να θυμάστε πού βρίσκονται. Αλλά δεν θα καταλάβετε πλήρως γιατί λειτουργούν, απλά θα ξέρετε ότι λειτουργούν. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να μάθετε τις σημειώσεις σας.

Συγχορδίες που βγαίνουν από κλίμακες

Όπως ανέφερα, οι συγχορδίες και οι κλίμακες συνεργάζονται αρμονικά. Έτσι γνωρίζοντας αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε συγχορδίες από κλίμακες και κλίμακες από συγχορδίες. Ας το δούμε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Κλειδί Α μείζονος: A B C# D E F# G# A

Τώρα, εάν γνωρίζετε τις τριάδες σας, μπορείτε να δείτε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κύρια τριάδα εκτός αυτής της κλίμακας. Μια κύρια τριάδα αποτελείται από το 1 3 5 της κλίμακας. Αυτές θα ήταν οι σημειώσεις AC# E. Κάθε νότα αντιπροσωπεύει έναν αριθμό από το 1-8. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια συγχορδία Am6. Αυτό θα ήταν το 1 3 5 6 της κλίμακας. Αυτές οι νότες θα είναι οι νότες AC# E & F# που παίζονται μαζί.

Θα μπορούσαμε επίσης να δημιουργήσουμε μια συγχορδία Asus2. Το 1 2 5 της κλίμακας. Οι νότες θα είναι το AB & E. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί ένα Asus4. Το 1 4 5 της κλίμακας. Οι νότες θα ήταν AD & E. Θα μπορούσαμε επίσης να δημιουργήσουμε μια συγχορδία Asus4add7. Αυτό θα ήταν το ίδιο με το sus4 εκτός από το να προσθέσετε τη σημείωση G#.

Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί αυτό; Γνωρίζοντας αυτό θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε συγχορδίες που ταιριάζουν καλά με αυτή την κλίμακα. Και δεδομένου ότι οι νότες βγαίνουν όλες από το κλειδί, η μεγάλη κλίμακα θα ακουγόταν καλά πάνω από αυτές.

Παρακολουθήστε το βίντεο μάθημα παρακάτω

Πρόσθετη εκπαίδευση

Lead Guitar Wizardry Volume 2

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κλίμακες και πώς μπορούν να εφαρμοστούν όταν παίζετε σόλο κιθάρας, σας προτείνω να δείτε το βιβλίο Lead Guitar Wizardry τόμος 2. Αυτό το βιβλίο είναι μια επέκταση του τόμος 1 και πηγαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε τις κλίμακες για να παίξετε σόλο κιθάρας. Θα μάθετε πράγματα όπως:

Γλείφει κιθάρας σε πεντατονική κλίμακα

Και οι 7 κύριες λειτουργίες

Τύποι κλίμακας λειτουργίας

Φυσική μικρή κλίμακα

Αρμονική ελάσσονα κλίμακα

Μελωδική ελάσσονα κλίμακα

Μειωμένη μικρή κλίμακα

Χτύπημα με το δάχτυλο

Διπλές στάσεις

Μελωδική αλληλουχία

και πολλά πολλά άλλα. Αυτό το βιβλίο θα δείξει διεξοδικά όλα όσα χρειάζεστε για να πάει η κιθάρα σας στο επόμενο επίπεδο. Και με αρκετή μελέτη και εξάσκηση, θα γίνετε μάγος κιθάρας. Αλλά φυσικά, αυτό γίνεται μόνο με αρκετή μελέτη και πρακτική.

Συμπέρασμα μαθήματος

Όταν πρόκειται για την αρμονική δευτερεύουσα κλίμακα, μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε πλήκτρο. Απλώς πρέπει να μάθετε ποιες νότες είναι στη μείζονα κλίμακα (ή στη φυσική ελάσσονα κλίμακα) και να ισοπεδώσετε τις νότες 3 και sith.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσετε τις γνώσεις σας για τη θεωρία της μουσικής και το ταστιέρα της κιθάρας. Αυτό παρέχεται, μαθαίνετε τις σημειώσεις σας. Το να γνωρίζετε τις νότες σας θα σας βοηθήσει όχι μόνο στη δημιουργία διαφορετικών κλιμάκων κιθάρας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης στην κατασκευή χορδών κιθάρας.

Καλή τύχη, και αν πέσατε τα μαθήματα κιθάρας μπορούν να σας βοηθήσουν, φροντίστε να επικοινωνήσετε μαζί μου καθώς προσφέρω τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά μαθήματα.

Συνέχισε την εξάσκηση και πρόσεχε.

Ντουέιν Τζένκινς

Δάσκαλος κιθάρας Dwayne Jenkins

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar