Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε τη μελωδική ελάσσονα κλίμακα στην κιθάρα σας

2
Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε τη μελωδική ελάσσονα κλίμακα στην κιθάρα σας

Σε αυτό το μάθημα, θα εξετάσουμε πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε τη μελωδική ελάσσονα κλίμακα στην κιθάρα σας. Αυτό που είναι υπέροχο με αυτή τη μελωδική δευτερεύουσα κλίμακα είναι ότι είναι η πιο εύκολη από όλες τις δευτερεύουσες κλίμακες στην παραγωγή. Καθώς χρειάζεται να αλλάξετε μόνο μία νότα στην κύρια κλίμακα από την οποία βγαίνει.

Η Κύρια Κλίμακα

Μεγάλη κλίμακα

Όλες οι δευτερεύουσες κλίμακες προέρχονται από τις αντίστοιχες της κύριας κλίμακας. Έτσι, για κάθε μεγάλη κλίμακα, έχουμε μια φυσική ελάσσονα κλίμακα. και με μια αλλαγή ορισμένων νότων, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές άλλες δευτερεύουσες κλίμακες. Συμπεριλαμβανομένης της μελωδικής ελάσσονος κλίμακας.

Η κύρια κλίμακα αποτελείται από 8 νότες. Το περίφημο Do Re Mi που μας είναι τόσο εξοικειωμένο. Συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που μας μυούν στη μουσική. Συνήθως στο δημοτικό σχολείο.

Ας δούμε για παράδειγμα την κλίμακα A major:

A B C# D E F# G# A. Αυτή η κλίμακα αποτελείται από το Do Re Mi Fa So La Ti Do που γνωρίζουμε. Αυτό μας λέει ότι είναι μια μεγάλη κλίμακα. Στην πραγματικότητα, αν δεν το έχει αυτό, δεν είναι μεγάλη κλίμακα. Όλες οι μεγάλες κλίμακες πρέπει να έχουν αυτόν τον ήχο.

Η κλίμακα A minor

Μικρή κλίμακα

Η δευτερεύουσα κλίμακα μοιάζει πολύ με τη μείζονα, εκτός από το ότι για να τη δημιουργήσουμε πρέπει να αλλάξουμε μερικές νότες της κλίμακας. Πρέπει να ισοπεδώσουμε (να πάρουμε το Beck κατά ένα τάστα) τις νότες 3, 6 και 7. Αυτό θα μας δώσει ένα διάστημα από νότες που θα έχουν διαφορετική ποιότητα τόνου και διάθεση για εργασία.

Η κλίμακα A ελάσσονα: A B C D E F G A. Όπως μπορείτε να δείτε από τη σειρά σημειώσεων, έχουμε πλέον εξαλείψει όλες τις αιχμηρές νότες στη μείζονα κλίμακα. Είχαμε τα C#, F# και G#. Τώρα είναι απλώς φυσικά C, F & G. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι οι 3η, 6η και 7η νότα της κλίμακας.

Έτσι δημιουργείται μια δευτερεύουσα κλίμακα και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κλειδί. Έτσι, αν θέλετε ποτέ να κάνετε ένα κλειδί μείζονος σημασίας σε δευτερεύον, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε τις 8 νότες στο κλειδί και να ισοπεδώσετε την 3η, την 6η και την 7η κατά μία τάστα και το σετ σας.

Μελωδική ελάσσονα κλίμακα

Η Α μελωδική ελάσσονα κλίμακα

Αυτή είναι η πιο εύκολη κλίμακα για παραγωγή. Γιατί; Επειδή χρειάζεται να ισοπεδώσετε μόνο μια νότα. Η τρίτη. Αυτό είναι. Μόνο μια σημείωση. Αφήνετε την 6η και την 7η νότα στη φυσική τους θέση.

Ας δούμε το παράδειγμα στο κλειδί του A major. Οι νότες για μια μείζονα είναι A B C# D E F# G# A. Τώρα γνωρίζουμε ότι η τρίτη νότα είναι η C#. Λοιπόν, επαναφέρουμε αυτή τη νότα με ένα τάστα και έχουμε την Α μελωδική ελάσσονα κλίμακα. Τώρα οι νότες σε αυτήν την κλίμακα είναι, A B C D E F# G# A.

Αν παίξετε αυτήν την κλίμακα, θα δείτε πώς η αλλαγή αυτής της μίας νότας έκανε μεγάλη διαφορά στον ήχο της κλίμακας.

Πιο δευτερεύουσες κλίμακες.

Μικρά πεντατονικά μοτίβα κλίμακας

Όταν πρόκειται για τη μείζονα κλίμακα υπάρχει μόνο μία. Αλλά όταν πρόκειται για δευτερεύουσες κλίμακες, υπάρχουν πολλές. Έχετε τη φυσική ελάσσονα κλίμακα, την αρμονική ελάσσονα κλίμακα, τις ελάσσονες πεντατονικές κλίμακες και πολλά άλλα. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτές είναι απλώς διαφορετικές εκδοχές η μία της άλλης.

Το κύριο πράγμα στη δευτερεύουσα κλίμακα είναι να έχουμε το χοντρό τρίτο. Όπως στη μελωδική μινόρε κλίμακα. Η ελάσσονα πεντατονική κλίμακα έχει μια επίπεδη 3η και 7η σε αυτήν. Η κλίμακα μπλουζ (μια μορφή δευτερεύουσας κλίμακας) έχει προστεθεί για καλό μέτρο το επίπεδο 5ο. Και η αρμονική ελάσσονα κλίμακα έχει την επίπεδη 6η νότα μέσα της.

Μελετήστε το ταστιέρα της κιθάρας

Σημειώσεις για το ταστιέρα της κιθάρας

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνετε τις νότες σας και να μελετάτε το ταστιέρα της κιθάρας. Όταν το κοιτάξετε όπως στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει πολύ μυστήριο σε αυτό και αν αφιερώσετε χρόνο για να ξεκλειδώσετε το μυστήριο, θα γίνετε πολύ καλύτερος παίκτης.

Θα βελτιώσετε επίσης την κατανόησή σας για τη θεωρία της μουσικής και πώς ορισμένες νότες συνεργάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν όμορφη μουσική. Αλλά για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να μελετήσεις. Πρέπει να μελετάτε και να ασκείτε αυτές τις πληροφορίες καθημερινά.

Πρόσθετη εκπαίδευση

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη μελωδική ελάσσονα κλίμακα και άλλες κλίμακες σαν αυτήν, σας συνιστώ να δείτε το βιβλίο Lead Guitar Wizardry vol 2.

Lead Guitar Wizardry Volume 2

Αυτό το βιβλίο θα σας δείξει όλα όσα χρειάζεστε για να μεταφέρετε την κιθάρα σας στο επόμενο επίπεδο. Συνεχίζει εκεί που σταματά το Lead Guitar Wizardry vol 1. Σας εισάγει σε?

Γλείφει κιθάρας σε πεντατονική κλίμακα

Οι 7 τρόποι της μεγάλης κλίμακας

Η κιθάρα γλύφει μέσα στις λειτουργίες

Τύποι λειτουργίας κλίμακας

Πρόσθετες μικρές κλίμακες

Τροπικές σχέσεις τριάδας

Πώς να αυτοσχεδιάσεις

Σκουπίστε μαζεύοντας αρπέτζια

Και πολλά πολλά άλλα πράγματα. Επομένως, εάν θέλετε να βελτιώσετε το σόλο της κιθάρας και τις γνώσεις σας στη θεωρία της μουσικής, σας συνιστώ να δείτε το βιβλίο Lead Guitar Wizardry τόμος 2.

Συμπέρασμα μαθήματος

Σε αυτό το μάθημα, εξετάσαμε τη μελωδική ελάσσονα κλίμακα και μάθαμε πώς διαφέρει από τη φυσική ελάσσονα κλίμακα. Όλες οι κλίμακες είναι απλώς θέμα διαστημάτων. Και η διαφορά μεταξύ τους είναι το μοτίβο διαστήματος. Σας προτείνω να το αφήσετε στη μνήμη καθώς θα σας βοηθήσει να τα κατανοήσετε καλύτερα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το βιβλίο Lead guitar Wizardry vol 2 για περισσότερα σχετικά με αυτόν και άλλους τύπους ζυγαριών που θα σας βοηθήσουν με τα σόλο κιθάρας και τις γνώσεις σας στη μουσική. Και αν τα μαθήματα κιθάρας σας βοηθήσουν στην εκμάθηση κιθάρας, φροντίστε να επικοινωνήσετε μαζί μου καθώς μπορώ να σας βοηθήσω.

Το να μάθεις να παίζεις κιθάρα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά με τη σωστή εκπαίδευση, μπορεί να γίνει πιο εύκολο και πολύ πιο διασκεδαστικό να το μάθεις. Συνεχίστε την εξάσκηση σε καθημερινή βάση και ενημερώστε με αν χρειάζεστε βοήθεια.

Καλή τύχη,

Ντουέιν Τζένκινς

Δάσκαλος κιθάρας Dwayne Jenkins

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar