Πώς μπορώ να ξέρω τι νιώθω – Χρησιμοποιώντας τον τροχό συναισθήματος

0
Πώς μπορώ να ξέρω τι νιώθω – Χρησιμοποιώντας τον τροχό συναισθήματος

Πώς ξέρω τι νιώθω;

Την περασμένη εβδομάδα σκεφτόμουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αναγνωρίσουμε τι είμαστε πράγματι συναισθημαδεδομένων των χιλιάδων διαφορετικών συναισθημάτων που είναι ικανοί οι άνθρωποι.

The Feeling Wheel έχει αναπτυχθεί από την ψυχοθεραπεύτρια Dr Gloria Willcox για να δώσει στους ανθρώπους μια γλώσσα που θα τους βοηθήσει να ονομάσουν αυτό που νιώθουν. Επεκτείνεται στην ιδέα των τεσσάρων βασικών συναισθημάτων – λυπημένος, τρελός, χαρούμενος και φοβισμένος – χωρισμός της χαράς σε τρία διαφορετικά συναισθήματα δυνατός, χαρούμενος και ειρηνικός. Στη συνέχεια προσθέτει δευτερεύων και τριτογενής συναισθήματα που γίνονται όλο και πιο αποχρώσεις καθώς βγαίνετε πιο έξω από το κέντρο του κύκλου.

Πώς ξέρω τι νιώθωΣυχνά, ιδιαίτερα ενώ βρισκόμαστε στη μέση της αίσθησης κάτι, το βρίσκουμε δύσκολο να διατυπώσουμε ΤΙ νιώθουμε. Ξέρουμε ότι νιώθουμε ανακατωμένοι μέσα μας, αλλά παλεύουμε να βρούμε τη λέξη για αυτό. Ή νιώθουμε ένα βάρος, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλό μας στην αποθάρρυνση που είναι αυτό που νιώθουμε στην πραγματικότητα.

Χρειάζεται εξάσκηση για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, όπως περίπου εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Μια γλώσσα που μου επιτρέπει να ξέρω τι νιώθω.

Αυτό βρίσκεται στην καρδιά της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Το βασικό έργο εδώ περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ντάνιελ Γκόλμαν.

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει οριστεί ως

την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων και διαχείρισης της συμπεριφοράς εσωτερικά και σχεσιακά.

Όταν αρχίσουμε να μπορούμε αναγνωρίζουν και κατανοούν τα δικά μας συναισθήματα, είμαστε σε καλύτερη θέση αυτοδιαχείριση. Μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις μας.

Και αυτό μας τοποθετεί πολύ καλύτερα όχι μόνο να αναγνωρίσουμε το συναισθήματα και προοπτικές των άλλων χωρίς κρίση, αλλά να διαχειρίζονται καλά τις σχέσεις ιδιαίτερα σύγκρουση.

Αυτή είναι μια πολύ απλή και πρακτική άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να κερδίσουμε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων μας και επομένως μάθε να διαχείριση και ρύθμιση τους καλύτερους.

  • Κράτα ένα ημερολόγιο σε όλα όσα κάνετε σε μια μέρα.
  • Τι συνεβαινε? Πώς νιώσατε σε κάθε σημείο – χρησιμοποιήστε το Τροχός συναισθημάτων για να βρείτε ένα όνομα για αυτό που νιώθετε. Πού ήσουν όταν συνέβαινε αυτό; Τι πυροδότησε τυχόν εκρήξεις συναισθημάτων;
  • Τότε προσέξτε τι συνέβαινε στο σώμα σας εκείνη την ώρα. Ποιες σωματικές αισθήσεις φαίνεται να συσχετίζονται με αυτό το συναίσθημα;
  • Παρατηρήστε επίσης την ομιλία σας – είναι θετική ή αρνητική; Πρόκειται για το να μάθουμε να παρατηρούμε χωρίς κρίση, ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση να κάνουμε αλλαγές. Αισθήματα απλά είναι – ούτε σωστό ούτε λάθος, είναι σημαντική η απάντησή μας σε αυτά.
  • Αναρωτηθείτε – ποια είναι η απειλή που αντιλαμβάνομαι; Οι τρεις βασικές μας ανάγκες είναι για ασφάλεια, αγάπη και αξία. Ποιο από αυτά τα κουμπιά πατιέται;
  • Αρχίζω να παρατηρήστε μοτίβα: ίσως μοτίβα που σχετίζονται με την ώρα της ημέρας ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή συγκεκριμένα άτομα, ή ορμονικούς κύκλους ή επίπεδα ύπνου. Παρατηρήστε τον βαθμό στον οποίο υπάρχουν δραστηριότητες που δίνουν ζωή και εξουδετερώνουν τη ζωή εκείνη την ημέρα, και πάλι, αναζητήστε συσχετισμούς και μοτίβα.
  • Όλα αυτά στη συνέχεια δείχνουν μια αυξημένη κατανόηση του αυτό που χρειαζόμαστε. Τότε είμαστε πιο εξοπλισμένοι για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Αυτή η ενέργεια μπορεί να λάβει όλες τις μορφές. Εάν ένα συγκεκριμένο άτομο πυροδοτεί μια συναισθηματική απόκριση σε εμάς, μπορούμε να μάθουμε να περιορίζουμε τον χρόνο που περνάμε με αυτό το άτομο ή να διασφαλίζουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μας μαζί του είναι όταν νιώθουμε δυνατοί και σίγουροι και όχι ιδιαίτερα ορμονικοί. Ή εξασκηθείτε στη συνειδητή αναπνοή μετά τη συνάντηση για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι αξιολογήσει αντικειμενικά τη συζήτηση και αφήστε ό,τι δεν είναι δικό μας να κρατήσουμε.

Το να ξέρω τι νιώθω σημαίνει να κάνω ερωτήσεις στον εαυτό μου – το κλειδί για την επίγνωση.

Εκνευρισμός, κοντή ασφάλεια, κριτική με τους άλλους – τι είμαι τρελός περίπου αυτό βρίσκεται κάτω από αυτό; Ή είναι το σάκχαρό μου στις μπότες μου και χρειάζομαι κάτι να φάω; (Το HALT είναι χρήσιμο εδώ – δείτε αυτήν την ανάρτηση.)

Ή μπορεί να είναι ότι βλέπω μοτίβα του πλήξη και απάθειανιώθω ανεπαρκής και είμαι πιο σκληρός με τον εαυτό μου από το κανονικό – αναγνωρίζω ότι δεν είχα πολύ καλή σχέση με ανθρώπους αυτή την εβδομάδα και αντιμετωπίζω άσχημα νέα και νιώθω λυπημένος.

Αυτό που χρειάζομαι είναι να περάσω χρόνο με έναν φίλο που δίνει ζωή και ενθαρρύνει, ιδανικά σε εξωτερικούς χώρους και με λίγη άσκηση για να επαναφέρω τις ενδορφίνες μου.

Αυτά είναι αρκετά απλοϊκά παραδείγματα, αλλά καταλαβαίνετε.

Πρόκειται για το να μάθεις πώς να γίνεσαι περισσότερη αυτογνωσία ώστε να μπορώ να ξέρω τι νιώθω, να κατανοήσω αυτά τα συναισθήματα και να μάθω πώς να το κάνω ανταποκρίνονται παρά αντιδρούν.

Η εξάσκηση αυτού – όπως η εξάσκηση μιας νέας γλώσσας – μας επιτρέπει να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση με το νέο μας λεξιλόγιο.

Χρησιμοποιώντας το Feeling Wheel για να προσδιορίσουμε το συναίσθημα που έχουμε μετά το συμβάν, μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι πείτε ποιο είναι αυτό το συναίσθημα.

Όταν ξέρουμε τι νιώθουμε, είμαστε σε καλύτερη θέση προσδιορίστε τη ριζική ανάγκη.

Και αυτό στη συνέχεια μας δίνει τη δυνατότητα κάνει καλές επιλογές για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Και όταν διαχειρίζομαι προληπτικά τις δικές μου ανάγκες με υγιή τρόπο, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιο ασφαλής για το ποιος είμαι και μπορώ να υπερβώ τον εαυτό μου αντιμετωπίζετε ώριμα με τους άλλους.

Αυτό μπορεί να μάθει – χρειάζεται χρόνος, εξάσκηση και προθυμία να σταματάμε τακτικά και να αναλογιζόμαστε το πώς νιώθουμε και επίσης πώς κάνουμε τους άλλους να νιώθουν.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε.

Και επιλέγουμε να παίρνουμε θάρρος κάθε μέρα για να επενδύουμε στον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να φέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό στους γύρω μας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar