Ποιες τροφές περιέχουν φυτικό οξύ

0
Ποιες τροφές περιέχουν φυτικό οξύ

Το φυτικό οξύ είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται κυρίως στους σπόρους των φυτών. Χρησιμεύει ως η κύρια μορφή αποθήκευσης του φωσφόρου στους σπόρους. Πρόσφατα, μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη και η θεραπεία ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητηθούν τα τρόφιμα με φυτικό οξύ και τα οφέλη του.

Τροφές με Φυτικό Οξύ

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικού οξέος βρίσκονται σε ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Εάν η διατροφή σας στερείται θρεπτικών συστατικών ή έχετε ανεπάρκεια σιδήρου ή ψευδαργύρου, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα του φυτικού οξέος που καταναλώνετε.

Ακολουθούν τέσσερις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ:

1. Φασόλια

Τα περισσότερα φασόλια και όσπρια περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικού οξέος. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το μούλιασμα των φασολιών πριν από την κατανάλωση τους μειώνει σημαντικά τα επίπεδα φυτικών αλάτων τους.

2. Σπόροι

Όταν ένα φυτό ωριμάζει, το φυτικό συσσωρεύεται γρήγορα στους σπόρους του. Το φυτικό οξύ βρίσκεται στο σουσάμι, τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους.

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν φυσικά υψηλή ποσότητα φυτικού οξέος. Η διαδικασία «ενεργοποίησης» των ξηρών καρπών με μούλιασμα τους σε νερό και στη συνέχεια αφυδάτωση τους σε χαμηλή θερμοκρασία διασπά μέρος του φυτικού οξέος.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η επίπονη διαδικασία δεν αξίζει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς απαλλάσσει μόνο μια μικρή ποσότητα φυτικών αλάτων.

4. Σιτηρά

Τα δημητριακά περιέχουν φυτικό οξύ, αλλά μόνο εάν δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης λεκτίνες και σαπωνίνες, που είναι δύο ακόμη αντιθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα προϊόντα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένους κόκκους περιέχουν λιγότερα υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικό οξύ είναι συνολικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι τροφές είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή και καλά ισορροπημένη διατροφή. Μερικά από τα οφέλη είναι:

Προστατέψτε από τον καρκίνο

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτικό οξύ μπορεί να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους. Το φυτικό οξύ μπορεί να είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα του εντέρου.

Ποιες τροφές περιέχουν φυτικό οξύ
Οφέλη του φυτικού οξέος

Προστασία από την οστεοπόρωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση κατά της οστεοπόρωσης. Μελετώντας τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκείνες με χαμηλότερες ποσότητες φυτικού στα ούρα (που υποδεικνύουν λιγότερα στη δίαιτα) διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο απώλειας οστού και κατάγματος ισχίου σε σχέση με τις γυναίκες με υψηλότερο φυτικό στα ούρα (δείχνοντας περισσότερα στη δίαιτα)

Μειώνει τη Φλεγμονή

Phytic Το οξύ βρέθηκε ότι μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-8 και IL-6, ειδικά στα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Είναι αντιοξειδωτικό

Phytic Το οξύ έχει προστατεύσει από την ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνοντας αντιοξειδωτικό δυνατότητες.

Η αντιοξειδωτική δράση του φυτικό Το οξύ είναι αποτέλεσμα της αναστολής της οξειδάσης της ξανθίνης και «αποτρέποντας τον σχηματισμό συμπλοκών ADP-σιδήρου-οξυγόνου» ήταν επίσης σε θέση να προστατεύσει το DNA από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιδιορθώνει το DNA

Βρεθηκε οτι φυτικό οξύ μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να βοηθήσει το DNA να επιδιορθώσει τα σπασίματα στους κλώνους. Αυτός είναι ένας πιθανός μηχανισμός με τον οποίο το φυτικό προλαμβάνει τον καρκίνο

Schreibe einen Kommentar