Οι CSA είναι ένας εξαιρετικός τρόπος υποστήριξης των τοπικών αγροτών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εγγραφή σε ένα πλαίσιο CSA

Οι συνδρομές CSA box είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τους τοπικούς καλλιεργητές και να παρέχετε στην οικογένειά σας φρέσκα εποχιακά προϊόντα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε να ψωνίζετε για ένα CSA επειδή τείνουν να ξεπουλούν γρήγορα!

Οι CSA είναι ένας εξαιρετικός τρόπος υποστήριξης των τοπικών αγροτών.Οι CSA είναι ένας εξαιρετικός τρόπος υποστήριξης των τοπικών αγροτών.

Τι είναι η συνδρομή CSA;

Πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου (μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου), οι τοπικοί καλλιεργητές καλούν το κοινό να επενδύσει στις δραστηριότητές τους μέσω μιας προπληρωμένης συνδρομητικής υπηρεσίας που εγγυάται την τακτική παροχή φρέσκων προϊόντων καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο καλλιεργητής χρησιμοποιεί τα κεφάλαια από τη συνδρομή για να καλύψει το αρχικό λειτουργικό κόστος της καλλιέργειας του προϊόντος.

Υπάρχουν διάφορα είδη συνδρομών;

Ναί. Πολλοί καλλιεργητές θα παρέχουν μικρά, μεσαία ή μεγάλα κουτιά ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού σας. Υπάρχει συχνά ευελιξία στις περιόδους συνδρομής, από μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδο 16-20 εβδομάδων έως μικρότερες περιόδους 8-10 εβδομάδων κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Οι καλλιεργητές θα έχουν συχνά τη συνδρομή για εσάς εάν λείπετε για μερικές εβδομάδες. Ρωτήστε για αυτό και εάν ο καλλιεργητής προσφέρει πολιτική επιστροφής χρημάτων εάν το προϊόν που παραδόθηκε δεν είναι φρέσκο ​​πριν εγγραφείτε.

Πόσο κοστίζει μια συνδρομή;

Οι συνδρομές CSA κοστίζουν συχνά λιγότερο με την πάροδο του χρόνου από τα παντοπωλεία, καθώς αποκλείουν τον μεσάζοντα μεταξύ της φάρμας και του τραπεζιού σας. Ένα κουτί μεσαίου μεγέθους μπορεί να κοστίζει μεταξύ 15-25 $ την εβδομάδα. Ψωνίστε γύρω, καθώς οι τιμές ποικίλλουν.

Υπάρχουν σχέδια πληρωμής;

Ναί. Εφόσον η αρχική επένδυση καλύπτει ένα ποσοστό της συνδρομής στο κουτί, περισσότεροι καλλιεργητές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με επενδυτές επί πληρωμή.

Διαβάστε περισσότερα  Γεια σου Trendsetter! Δείτε τι κάνουν οι κηπουροί σε όλο τον κόσμο το 2024

Πώς παραδίδεται το κουτί;

Μερικοί καλλιεργητές θα παραδώσουν κατευθείαν στο σπίτι σας μια προκαθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε μια υπηρεσία φαγητού ή ένα παντοπωλείο. Άλλοι μπορεί να έχουν ορίσει μέρη παραλαβής στην περιοχή σας ή στην πύλη του αγροκτήματος. Ζητήστε επαναχρησιμοποιήσιμες παγοκύστες εάν το κουτί παραδοθεί στο κατώφλι. Κανείς δεν θέλει σάπιο λάχανο να κάθεται στην εξώπορτά σας στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Τι υπάρχει σε ένα κουτί;

Κάθε κουτί θα περιέχει προεπιλεγμένα προϊόντα με βάση το τι έχει ο καλλιεργητής την εποχή. Ένα κουτί CSA δεν είναι παντοπωλείο, οπότε μην περιμένετε φρέσκες τοπικές φράουλες τον Οκτώβριο. Αντίθετα, μπορεί να λάβετε εποχιακά μούρα, όπως τα βακκίνια.

Ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα μιας CSA;

Το καλύτερο μέρος για μια συνδρομή στο CSA box είναι να γνωρίζετε από πού προέρχονται τα προϊόντα σας και πώς καλλιεργούνται. Υπάρχουν συχνά πράγματα στο κουτί που συνήθως δεν θα βρείτε στο παντοπωλείο, όπως μοβ ντομάτες κειμήλιο ή ασυνήθιστα βότανα όπως το μποράτζο. Ένα κουτί CSA παρέχει εισόδημα στον καλλιεργητή και βοηθά στον προγραμματισμό της καλλιέργειας.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα είναι ότι ένα κουτί CSA δεν παρέχει την επιλογή επενδυτή/πελάτη. Το κουτί περιέχει προεπιλεγμένα είδη που έχει επιλέξει ο καλλιεργητής. Το θετικό είναι ότι αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψετε νέες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών!

Πού να βρείτε ένα κουτί CSA

Μια ποικιλία λαχανικών διαθέσιμη σε ένα CSAΜια ποικιλία λαχανικών διαθέσιμη σε ένα CSA

Στον Καναδά, knowwhereyourfoodcomesfrom.com προσφέρει λίστες ανά επαρχία καλλιεργητών που πωλούν κουτιά CSA.

Άλλοι πόροι περιλαμβάνουν:

Κατάλογος CSA – Canadian Organic Growers

CSA Μανιτόμπα

Local Love: What are Good CSA Boxes | Το ίδιο το φαγητό του Καναδά

Διαβάστε περισσότερα  Πώς χρησιμοποιείτε το Pipe Queen Catcher;

Αγορά από CSA στην Αλμπέρτα | Ημέρες Ανοιχτής Φάρμας Αλμπέρτα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τοπικοί κατάλογοι τροφίμων: Κατάλογος Community Supported Agriculture (CSA) | Υπηρεσία Αγροτικού Μάρκετινγκ απαριθμεί αγροκτήματα και καλλιεργητές που προσφέρουν συνδρομές CSA.

Δεν είναι όλοι οι καλλιεργητές που πωλούν κουτιά CSA σε αυτούς τους πόρους, γι' αυτό ψωνίστε και ερευνήστε. Ρωτήστε στην τοπική αγορά του αγρότη σας ή σε μια σχολική φάρμα που προσφέρει συνδρομές για να συγκεντρώσετε χρήματα για συνεχιζόμενα προγράμματα.

Τι δεν πρέπει να αγαπάτε όταν υποστηρίζετε τους ντόπιους καλλιεργητές και τρώτε φρέσκα εποχιακά προϊόντα;