Χρειάζεστε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας;

Χρειάζεστε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας; Εάν έχετε ξεκινήσει την ωραία τέχνη της μελισσοκομίας, μπορεί να έχετε αμφισβητήσει εάν πρέπει πραγματικά να φορέσετε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση, αλλά μάλλον θέμα γνώμης και τοποθεσίας. Ωστόσο, έχουμε ορισμένα στοιχεία που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε μόνοι σας εάν χρειάζεστε ή όχι ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας.

Πολλοί βετεράνοι μελισσοκόμοι θεωρούν περιττή τη χρήση μιας φόρμας για μέλισσα. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε σε ένα εάν είστε νέος στη δουλειά με τις μέλισσες. Οι μέλισσες αντιδρούν άσχημα στο μονοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλεται στην ανθρώπινη αναπνοή και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τσίμπημα και πιθανή αλλεργική αντίδραση.

Ένας μελισσοκόμος ντυμένος με φουλ κοστούμι μέλισσας που εργάζεται στις κυψέλες του.Ένας μελισσοκόμος ντυμένος με φουλ κοστούμι μέλισσας που εργάζεται στις κυψέλες του.

Χρειάζεστε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας;

Οι έμπειροι μελισσοκόμοι κατανοούν τη σημασία της ασφάλειας τόσο για τις μέλισσες όσο και για τον κτηνοτρόφο. Μερικοί θα χρησιμοποιήσουν μελισσοκομικά μπουφάν, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούν πλήρες κοστούμι. Μερικοί μπορεί να χρησιμοποίησαν πλήρη προστασία από τσιμπήματα όταν ήταν νεότεροι, αλλά έκτοτε αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται τόσα πολλά. Κάποιοι θα επιλέξουν μόνο να φορέσουν ένα μελισσοκομικό πέπλο. Με όλες τις διαφορετικές επιλογές, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί να μπερδευτείτε αν είστε νέος.

Είτε είστε νέος στη μελισσοκομία είτε επαγγελματίας, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου και σε ορισμένες τοποθεσίες όπου βρίσκονται πιο επικίνδυνες μέλισσες. Ας δούμε τι κάνει ένα βέλτιστο κοστούμι μέλισσας και τι μπορείτε να τσιγκουνευτείτε εάν αισθάνεστε γενναίοι.

Τι είναι ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας;

USKEEPERS 3 Layer Bee Suit, Apiarist Ultra Ventilated Beekeeping Suit for Men & Women with Beekeeper Gloves Two Veils, Beekeepers Professional and Beginner Beekeepers. (XL) ΛευκόUSKEEPERS 3 Layer Bee Suit, Apiarist Ultra Ventilated Beekeeping Suit for Men & Women with Beekeeper Gloves Two Veils, Beekeepers Professional and Beginner Beekeepers. (XL) Λευκό

Ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας αποτελείται συνήθως από τα ακόλουθα:

 • Ένα βαρύ μπουφάν μέλισσας με φερμουάρ και λάστιχο στο τελείωμα των μανικιών
 • Βαρύ παντελόνι με λάστιχο στο κάτω μέρος
 • Γάντια (γάντια νιτριλίου)
 • Ενα καπέλο
 • Πέπλο μέλισσας (πέπλο με κουκούλα)
 • Βαριές μπότες εργασίας

Στο παρελθόν, τα κοστούμια μέλισσας ήταν διαθέσιμα κυρίως σε ξεχωριστά μέρη, ώστε να μπορείτε να αγοράσετε ένα σακάκι μόνο του ή ένα παντελόνι μόνο του. Σήμερα, τα περισσότερα είναι σε στυλ ολόσωμης κάλυψης, έτσι ένα σακάκι και ένα παντελόνι είναι συνδεδεμένα. Είναι απαραίτητο το υλικό που χρησιμοποιείται για το κοστούμι σας να είναι βαρύ. Θα συνηθίσετε με το βάρος του με τον καιρό και δεν θα σας φανεί τόσο δυσκίνητο.

Από τι φτιάχνονται τα κοστούμια μελισσών;

Οι στολές μέλισσας έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν εσάς, τον μελισσοκόμο, να τσιμπήσετε. Με τα χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί μερικά διαφορετικά υλικά. Τα τρία κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται για τα κοστούμια μελισσών είναι:

Διαβάστε περισσότερα  Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους | Περιοδικό Garden Culture

Βαμβακερά κοστούμια μέλισσας

Bees & Co U73 μελισσοκόμος από φυσικό βαμβάκι με στρογγυλό πέπλοBees & Co U73 μελισσοκόμος από φυσικό βαμβάκι με στρογγυλό πέπλο

Το βαμβάκι είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό στολής μέλισσας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και για καλό λόγο.

Αν και μπορεί να ζεσταθεί αρκετά σε ένα βαμβακερό κοστούμι, το υλικό είναι αρκετά παχύ που πιθανότατα ένα τσίμπημα δεν θα φτάσει στο δέρμα σας.

Νάιλον κοστούμια μέλισσας

Το νάιλον είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πιο πρόσφατα. Είναι πιο λεπτό από το βαμβάκι αλλά γλιστράει. Αυτό σημαίνει ότι μια μέλισσα που προσπαθεί να σας τσιμπήσει πιθανότατα θα γλιστρήσει πριν πετύχει. Ένα θέμα με το νάιλον είναι ότι είναι πιο ζεστό από το βαμβάκι και δεν αναπνέει καλά.

Στη ζέστη του καλοκαιριού, ο ιδρώτας σας θα τον κάνει να σας κολλήσει και θα ζεσταθείτε πολύ ενώ φροντίζετε τις μέλισσές σας.

Διχτυωτές στολές μέλισσας

Το πλέγμα είναι μια άλλη επιλογή για υλικό στολής μέλισσας. Δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλό αποτέλεσμα. Ένα κοστούμι χρειάζεται πολλά στρώματα πλέγματος για να λειτουργήσει καλά.

Ενώ ένα κοστούμι μέλισσας κατασκευασμένο από πλέγμα θα αναπνέει και θα εκτρέπει τα περισσότερα τσιμπήματα, ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν θα διαρκέσει όσο ένα βαμβακερό κοστούμι ή θα είναι φτιαγμένο με τόση ακρίβεια.

Γιατί οι μελισσοκόμοι χρειάζονται προστατευτική ενδυμασία;

Η Michelle Leske, μια μανιώδης μελισσοκόμος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εξηγεί ότι η προστατευτική ενδυμασία έχει μεγάλη σημασία όταν εργάζεστε με μέλισσες. Τα είδη μελισσών μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ανάλογα με το πού ζείτε και απλά δεν αξίζει να ρισκάρετε.

Οι πιο επικίνδυνες μέλισσες είναι οι αφρικανοποιημένες μέλισσες, γνωστές και ως φονικές μέλισσες. Όταν μια αφρικανοποιημένη μέλισσα αισθάνεται ότι απειλείται, έχει την ικανότητα να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Κατά μέσο όρο, αυτές οι μέλισσες σκοτώνουν έναν ή δύο ανθρώπους ετησίως. Είναι επίσης επιθετικά με άλλα είδη μελισσών. Είναι γνωστό ότι εισβάλλουν στις ευρωπαϊκές κυψέλες, σκοτώνουν τη βασίλισσα και βάζουν τη δική τους βασίλισσα στη θέση της.

Οι μέλισσες συνήθως επιτίθενται μόνο για να προστατεύσουν την κυψέλη τους. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά άλλα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να τους κάνουν να γίνουν επιθετικοί. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή αναστάτωση έξω από την κυψέλη τους
 • Δονήσεις
 • Φερομόνη συναγερμού
 • Διοξείδιο του άνθρακα
 • Μαλλιά
 • Σκούρα χρώματα

Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να εντοπιστούν σε φυσικούς θηρευτές, όπως οι αρκούδες, που έχουν σκούρο τρίχωμα και τείνουν να κάνουν επιδρομές σε μελίσσια. Οι άνθρωποι συχνά προκαλούν την ίδια αντίδραση επίθεσης στις μέλισσες. Ακόμα κι αν επιθεωρούμε απαλά την κυψέλη, μπορεί να προκαλέσουμε αμυντική απάντηση και να υποκινήσουμε επίθεση. Αυτό είναι όταν τα προστατευτικά ρούχα είναι χρήσιμα.

Διαβάστε περισσότερα  Γεια σου Trendsetter! Δείτε τι κάνουν οι κηπουροί σε όλο τον κόσμο το 2024

Είναι ασφαλές να εργάζεστε χωρίς στολή μελισσών;

Οι στολές μέλισσας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον μελισσοκόμο από τα τσιμπήματα. Ωστόσο, τα κοστούμια μελισσών μπορεί να είναι ζεστά και άβολα να φορεθούν και μπορούν να περιορίσουν το εύρος κίνησης ενός μελισσοκόμου. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι μελισσοκόμοι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς στολές μέλισσας, βασιζόμενοι στην εμπειρία και τη γνώση τους για τη συμπεριφορά των μελισσών για να τους κρατήσουν ασφαλείς.

Αν και αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μέλισσες είναι απρόβλεπτα πλάσματα και ακόμη και ο πιο έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί να τσιμπηθεί απροσδόκητα. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα καλύτερο να σφάλλετε με προσοχή και να φοράτε στολή μέλισσας όταν εργάζεστε με μέλισσες.

Ο χρόνος έχει σημασία

Όταν ο αριθμός των αποικιών είναι χαμηλός στις αρχές της άνοιξης και οι μέλισσες είναι λίγο πιο ήρεμες, μια γεμάτη στολή μέλισσας μπορεί να μοιάζει υπερβολική. Αλλά η επιθεώρηση των ίδιων κυψελών στα μέσα του καλοκαιριού, όταν οι μέλισσες είναι πιο δραστήριες και ο αριθμός των αποικιών είναι υψηλός, θα σας δώσει μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Τα περισσότερα τσιμπήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν ξύνοντάς τα με ένα νύχι ή άλλο επίπεδο αντικείμενο, αλλά ένα τσίμπημα στο πρόσωπο ή το χέρι μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο και ενόχληση από ό,τι θα θέλαμε.

Ακόμη και οι βετεράνοι μελισσοκόμοι τείνουν να προστατεύουν το κεφάλι τους με ένα πέπλο. Αυτό θα εμποδίσει τις μέλισσες να τσιμπήσουν οπουδήποτε στο πρόσωπο, αλλά ιδιαίτερα κοντά στα μάτια.

Ένα τσίμπημα στο χέρι μπορεί να μην είναι τόσο επώδυνο όσο ένα στο πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε να σας κάνει λίγο λιγότερο ευκίνητο από το συνηθισμένο. Τα γάντια τείνουν να περιορίζουν τις λεπτές μας κινήσεις με τις κυψέλες, αλλά είναι καλή ιδέα να τα φοράτε για να προστατευτείτε αν είναι μέσα καλοκαιριού.

Τώρα που καταλαβαίνετε τη σημασία ενός κοστουμιού μελισσών, πρέπει επίσης να μάθετε πώς να το φροντίζετε σωστά. Δεν είναι φθηνά και θέλετε να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και να λειτουργήσουν για εσάς όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πώς να φροντίσετε το κοστούμι σας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα κοστούμια μέλισσας είναι λευκά ή ανοιχτόχρωμα; Αυτό είναι επειδή Οι μέλισσες υποκινούνται σε επιθετικότητα από σκούρα χρώματα. Τα σκούρα χρώματα συνδέονται συνήθως με ζώα στη φύση που μπορεί να θέλουν να επιτεθούν στην κυψέλη, επομένως είναι λογικό οι μέλισσες να θέλουν να απαλλαγούν από κάθε πιθανό αρπακτικό.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να χαράξετε ένα τρομακτικό γογγύλι για το Halloween!

Εάν πλένετε το κοστούμι σας, μείνετε μακριά από προϊόντα που λευκαίνουν τα ρούχα σας. Πολλά απορρυπαντικά χρησιμοποιούν λευκαντικά με υπεριώδη ακτινοβολία. Δεδομένου ότι οι μέλισσες βλέπουν σε χρώματα υπεριώδους ακτινοβολίας, θα μπορούσαν να έλκονται από το λευκό κοστούμι σας αντί να ηρεμούν από αυτό.

Φροντίστε να επιδιορθώστε το κοστούμι σας κάθε φορά που παρατηρείτε μια τρύπα ή σκίσιμο. Οποιοδήποτε άνοιγμα είναι μια ευκαιρία για μια μέλισσα να μπει και να δώσει ένα τσίμπημα.

Πλένετε τακτικά το κοστούμι σας. Όταν μια μέλισσα δίνει ένα τσίμπημα, το τσίμπημα συνεχίζει να εκπέμπει μια φερομόνη συναγερμού. Αυτό προσελκύει άλλες μέλισσες να συμμετάσχουν στην επίθεση, ακόμα κι αν το αρχικό τσίμπημα είχε παραδοθεί μέρες πριν. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το κοστούμι σας με ξύδι εάν έχει δεχτεί μερικά τσιμπήματα, επειδή αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της φερομόνης.

Εάν είστε νέοι στο πλύσιμο του κοστούμι σας, δείτε ένα απλό βήμα προς βήμα:

 1. Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από τις τσέπες
 2. Βγάλε το πέπλο
 3. Προπλύσιμο ή επεξεργασία λεκέδων
 4. Φτιάξτε φερμουάρ
 5. Χαλαρώστε τα κορδόνια
 6. Πλύσιμο στο πλυντήριο
 7. Κλείστε το τηλέφωνο για να στεγνώσει στον αέρα

Εάν εξακολουθείτε να είστε στο φράχτη σχετικά με τη χρήση μιας φόρμας για μέλισσα, είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί παρά απρόσεκτοι. Οι νέοι μελισσοκόμοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις πλήρεις στολές μέλισσας που είναι διαθέσιμες μέχρι να νιώσουν αρκετά σίγουροι για να επιλέξουν με ποιο προστατευτικό εξοπλισμό θα κολλήσουν. Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουροι είστε για τη μελισσοκομία, θα πρέπει να προστατεύετε το πρόσωπο και το κεφάλι σας ανά πάσα στιγμή και να προστατεύετε τα χέρια σας, ειδικά σε περιόδους αιχμής δραστηριότητας των μελισσών.

Χρειάζεστε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας;Χρειάζεστε ένα πλήρες κοστούμι μέλισσας;Καρφιτσώστε για αποθήκευση για αργότερα