Τα Fronds έχουν σπόρια στην κάτω πλευρά τους.  Ποιος είναι ο σκοπός τους;

Τα Fronds έχουν σπόρια στην κάτω πλευρά τους. Ποιος είναι ο σκοπός τους;

Τα σπόρια της φτέρης είναι μικρές «κηλίδες» στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τους προσέξατε ποτέ και σκεφτήκατε ότι η φτέρη σας είχε μια κακή περίπτωση ζυγαριάς; Δυστυχώς, η κλίμακα αγαπά τις φτέρες κατά κανόνα. Δείτε τις παρακάτω εικόνες.

Φτέρες με λέπια

Οι παρακάτω εικόνες είναι μιας φτέρης από φωλιά πουλιού που επέτρεψα να βρει μια φρικτή περίπτωση αλάτων. Μέχρι να το ανακάλυψα, ήταν πολύ μακριά για να το σώσω. Μετά, μπορεί να επέτρεψα να χειροτερέψει για τις φωτογραφίες. Ναι.

Όπως μπορείτε να δείτε, η ζυγαριά βρίσκεται παντού στο ΜΠΡΟΣΤΑ αυτών των φύλλων. Υπάρχουν ώριμα, (τα μεγάλα καφέ), μερικά που είναι λιγότερο ώριμα, ενώ υπάρχουν και ερπυστριοφόροι. Τα ερπυστριοφόρα είναι κλίμακα που εξακολουθούν να κινούνται πριν βρουν το μέρος που θέλουν να εγκατασταθούν στο φυτό σας. Στη συνέχεια προσκολλώνται, κάνουν αυτό το κάλυμμα και αρχίζουν να ρουφούν τους χυμούς από το φυτό σας.

Ελέγξτε τα φύλλα της φτέρης σας

Εάν ελέγχετε συχνά τα φύλλα σας, μπορείτε να εντοπίσετε νωρίς τη ζυγαριά και να την θέσετε υπό έλεγχο. χρησιμοποιώ Bonide Systemic Insect Control Plant House. Το πασπαλίζω στο μείγμα της γλάστρας σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το ποτίζω.

Τα σπόρια της φτέρης είναι σε ένα ευδιάκριτο μοτίβο στο πίσω μέρος των φύλλων και η κλίμακα είναι θεληματικά όπου θέλουν να βρίσκονται.

Τι είναι τα σπόρια της φτέρης;

Τα σπόρια της φτέρης είναι τα μέσα με τα οποία μια φτέρη αναπαράγεται σεξουαλικά και είναι απλές, μονοκύτταρες, μικροσκοπικές δομές. Παρουσιάζονται στην ΠΙΣΩ πλευρά του φύλλου. Συνήθως είναι σε ένα μοτίβο σε σύγκριση με τα έντομα που φαίνονται παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα  Γρήγορη εισαγωγή στη μελισσοκομία

Τα σπόρια είναι σε συστάδες, που ονομάζονται sori (singular-sorus). Τα συμπλέγματα των περιπτώσεων σπορίων είναι σποραγγεία και αυτά μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα, όπως στρογγυλά, επιμήκη, νεφρά ή γραμμικού σχήματος.

Μέχρι να ωριμάσουν αυτές οι θήκες σπορίων και να είναι έτοιμες να απελευθερώσουν τα σπόρια τους, ένα indusium τα καλύπτει, αλλά δεν έχουν όλες οι φτέρες αυτά.

Τι είναι το indusium; Είναι σε φύλλο φτέρης;

Το indusium είναι μια μεμβράνη που καλύπτει τα σπόρια και τα προστατεύει. Αυτά που έχω κυκλώσει παρακάτω εξακολουθούν να προστατεύουν κάπως τις θήκες σπορίων. Τα καφέ, ζαρωμένα αριστερά είναι παλιά. Τα σπόρια έχουν ήδη φύγει. Όλα τα σπόρια που περιέχονται σε ένα φύλλο μπορεί να ωριμάσουν σε διαφορετικούς χρόνους.

Σπόρια φτέρης με ινδούσιο
Παρατηρήστε το κάλυμμα πάνω από τα σπόρια που είναι ένα indusium

Κύκλος ζωής σπορίων φτέρης

Αρχικά, ξεκινάμε με το φύλο της φτέρης και το φυτό από το οποίο προέρχεται. Παράγει το σποράγγιο στην κάτω πλευρά του θαλάμου. Μερικά από αυτά τα σποράγγια έχουν μια σειρά από εξειδικευμένα κύτταρα γύρω τους που ονομάζονται δακτύλιοι.

Όταν τα σπόρια ωριμάσουν, το indusium συρρικνώνεται και ο δακτύλιος συστέλλεται. Τα σπόρια εκτοξεύονται στον κόσμο για να κάνουν περισσότερες φτέρες.

Έχουν όλα τα φύλλα της φτέρης σπόρια; Όχι. Όλα τα φύλλα της φτέρης δεν έχουν σπόρια. Μπορεί να έχετε ένα φυτό φτέρης με σπόρια σε ορισμένα φύλλα και χωρίς σπόρια σε άλλα φύλλα.

Βλάστηση

Όταν τα σπόρια της φτέρης βλασταίνουν, αναπτύσσεται ένα μικρό «φυτό» σε σχήμα καρδιάς, που ονομάζεται πρόθαλλος. Αυτό περιέχει το αρχέγονο και το ανθερίδιο στην κάτω πλευρά του. Το αρχέγονο περιέχει ένα ωάριο και το ανθερίδιο περιέχει το σπέρμα.

Το κλειδί για τη διαδικασία της λίπανσης είναι το νερό. Εάν δεν υπάρχει νερό, το σπέρμα δεν μπορεί να κολυμπήσει στο ωάριο για γονιμοποίηση. Εάν έχει αρκετό νερό, το σπέρμα και το ωάριο ενώνονται και ένα νέο φυτό μπορεί να αναπτυχθεί.

Διαβάστε περισσότερα  Οδηγός ημερήσιας εκδρομής στο Giethoorn: Η Ολλανδική Βενετία

Το φυτό μου ZZ παρακάτω βρίσκεται κάτω από τη φτέρη του ποδιού μιας αρκούδας και τα σπόρια από τα φύλλα της φτέρης κάλυψαν τα φύλλα. Όταν το ανακάλυψα, το πήγα στο ντους για ξέβγαλμα. Φανταστείτε πόσο καλά μπορεί να φωτοσυνθέσει τώρα.

φύλλα φτέρης με σπόρια
Τα σπόρια κάλυψαν το φύλλο πάνω από το φυτό μου ZZ παρακάτω

Οι φτέρες εμφανίζονται όπου θέλουν

Έχω μια φτέρη από σπαράγγια στο ίδιο δωμάτιο με τη φτέρη της αρκούδας μου. Μια μέρα, ανακάλυψα ότι υπήρχε ένα που φύτρωνε ανάμεσα στα στελέχη της φτέρης των σπαραγγιών. Δεν το φύτεψα εκεί.

Τα σπόρια μπορούν να ταξιδέψουν στον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις έξω. Μέσα στο σπίτι μου, ταξίδεψε λίγα μέτρα μέχρι αυτή τη φτέρη από σπαράγγια. Μπορεί να είχε μεταφερθεί στη γούνα του Χένρι του γατούλα ή μπορεί να ήταν πιο κοντά στο πόδι της αρκούδας από όσο μπορώ να θυμηθώ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τώρα μια φτέρη ποδιού αρκούδας μεγαλώνει στη φτέρη των σπαραγγιών μου.

Αληθινή φτέρη σε γλάστρα με φτέρη σπαραγγιού
Αυτή η φτέρη της αρκούδας (Aglaomorpha) μεγάλωσε σε μια γλάστρα με φτέρη σπαραγγιού που ήταν στο ίδιο δωμάτιο

Αυτή η φτέρη πουρνάρι, Κυρτόμιο κουρευμένο παρακάτω αναπτύσσεται σε ένα τοπικό θερμοκήπιο, Greye's Greenhouse. Αναπτύσσεται σε μια ρωγμή ανάμεσα σε έναν ξύλινο πάγκο και έναν αναποδογυρισμένο κουβά. Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί, εκπλήσσομαι από αυτό.

Ανώριμα σπόρια φτέρης σε φύλλο φτέρης

Αυτή η φτέρη πουρνάρι βρίσκεται σε μια μικρή γλάστρα 4 ιντσών και ένα από τα φύλλα αρχίζει να αναπτύσσει σπόρια. Παρατηρήστε το ανοιχτό χρώμα των σπορίων. Καθώς τα σπόρια ωριμάζουν, γίνονται μαύρα ή καφέ. Υπάρχουν μερικές φτέρες με κίτρινα σπόρια, αλλά ξέρω ότι οι φτέρες γίνονται καφέ.

σπόρια φτέρης πουρνάρι
Αυτά είναι ανώριμα σπόρια φτέρης πουρνάρι. Παρατηρήστε ότι το χρώμα είναι ανοιχτό.

Σπόρελι ή πρώτο φύλλο φτέρης

Ένα σπορόφυτο είναι το πρώτο φύλλο που αναδύεται από τον πρόθαλλο. Το φύλλο δεν μοιάζει με τα ώριμα φύλλα του μητρικού φυτού. Καθώς το φυτό μεγαλώνει και ωριμάζει, ο πρόθαλλος αποσυντίθεται. Η φτέρη θα αρχίσει να μοιάζει με το μητρικό της φυτό καθώς βγάζει νέα φύλλα.

Διαβάστε περισσότερα  Εξοικονόμηση της συγκομιδής σας για αργότερα: Δραστηριότητα νερού και συντήρηση τροφίμων

Διάδοση

Θα μιλήσω για τη συλλογή σπορίων και την έναρξη των δικών σας φυτών; Όχι. Εάν αποφασίσετε ότι είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό εκεί έξω. Θα το αφήσω στους επαγγελματίες προς το παρόν. Ισως κάποια μέρα.

Έχω ξεχωρίσει μια φτέρη για να την πολλαπλασιάσω, όπως η παρακάτω.

πολλαπλασιασμός φτέρης
Διαχωρισμός μωρού φτέρης από το μητρικό φυτό

Ελπίζω να μάθατε κάτι για τα φύλλα και τα σπόρια της φτέρης σήμερα. Ελέγχετε συχνά τα φύλλα σας, γιατί μπορεί να είναι λέπια, αλλά αν τα σημεία είναι μόνο στο πίσω μέρος, είστε ασφαλείς. Εκτός κι αν βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά….. Απλά να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά και να διατηρήσετε τα φυτά σας καθαρά και υγιή.

Ελπίζω να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα, φίλες και φίλοι!

υπογραφή

Οι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου περιέχουν συνδέσμους συνεργατών. Εάν αγοράσετε ένα προϊόν μέσω του συνδέσμου, λαμβάνω μερικά σεντς. Ευχαριστώ.