Κανάλια Giethoorn

Οδηγός ημερήσιας εκδρομής στο Giethoorn: Η Ολλανδική Βενετία

Έχετε δει φωτογραφίες από μέρη που φαινόταν σχεδόν εξωπραγματικά και ορκιστήκατε ότι έπρεπε να επισκεφτείτε νωρίτερα παρά αργότερα; Έχω δει φωτογραφίες του παραμυθένιου χωριού Giethoorn στην Ολλανδία σε πολλά ταξίδια
ιστοσελίδες με τα χρόνια. Φυσικά, το κάναμε χώρο στο δρομολόγιό μας όσο βρισκόμαστε στην περιοχή. Γνωστή ως «Ολλανδική Βενετία», διαβάστε για αυτό το ημερήσιο ταξίδι Giethoorn από το Άμστερνταμ.

Κανάλια GiethoornΚανάλια Giethoorn

Πού είναι το Giethoorn;

Το Giethoorn βρίσκεται περίπου 55 μίλια και μία ώρα και 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Άμστερνταμ στην επαρχία Overijssel. Ήταν μια όμορφη διαδρομή μέσα από την ύπαιθρο στο δρόμο εδώ. Αυτό το ιστορικό χωριό υπάρχει από τον 13ο αιώνα.

Το όνομά του προήλθε όταν οι πρώτοι άποικοι αγροτών και προσφύγων ανακάλυψαν εκατοντάδες κέρατα αγριόγιδας (gietehorens), που πέθαναν από πλημμύρα, στους βάλτους. Ο οικισμός ονομαζόταν Geytenhoren. Κάπου στην πορεία, το όνομα συντομεύτηκε σε Giethoorn.

Το χωριό περιβάλλεται από ένα φυσικό καταφύγιο που ονομάζεται De Wieden και ήταν κοντά στο Εθνικό Πάρκο Weerribben-Wieden. Το Giethoorn είναι μέρος του τεράστιου συστήματος καναλιών, των πλωτών οδών και των μιλίων μονοπατιών της περιοχής.

Χωριό Giethoorn

Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα, ποδήλατο ή με τα πόδια. Δεν υπάρχουν δρόμοι για να μετακινηθείτε, μόνο κανάλια. Συχνά αποκαλείται το «χωριό χωρίς δρόμους». Λοιπόν, πώς χτίστηκε αυτή η ιστορική πόλη;

Κρουαζιέρα στο GiethoornΚρουαζιέρα στο Giethoorn

Εκτός από την ανακάλυψη των κέρατων της άγριας κατσίκας, οι πρώτοι άποικοι βρήκαν επίσης μια περιοχή με μεγάλες ποσότητες τύρφης. Η τύρφη είναι μείγμα αποσυντεθειμένου φυτικού υλικού που έχει συσσωρευτεί σε περιοχές με νερό.

Έγινε πολύτιμη πηγή ενέργειας όταν στέγνωσε πριν από τη χρήση του άνθρακα. Έτσι, το Giethoorn έγινε επίσης ένας οικισμός τυρφώνων.

Εκκλησία GiethoornΕκκλησία Giethoorn

Λίμνες, κανάλια και λίμνες σχηματίστηκαν όταν οι άποικοι εξόρυξαν, έκοψαν και μετέφεραν τύρφη. Οι άποικοι έχτισαν αγροικίες σε αυτά τα μικρά νησάκια τύρφης χρησιμοποιώντας τα καλάμια που βρέθηκαν γύρω από την περιοχή για τις στέγες.

Οι ξύλινες γέφυρες χτίστηκαν για να συνδέουν τα νησιά. Οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν βάρκες με επίπεδο πυθμένα μαζί με το κοντάρι για να τον βοηθήσουν να μετακινηθεί κατά μήκος της κρουαζιέρας στα ρηχά κανάλια.

κρουαζιέρα στο Giethoornκρουαζιέρα στο Giethoorn

Η περιήγησή μας με σκάφος Giethoorn

Οι επισκέπτες έχουν μερικές επιλογές για να περάσουν τα κανάλια του Giethoorn. Υπάρχει η ξενάγηση διάρκειας μίας ώρας σε ένα σκεπασμένο σκάφος ή νοικιάστε το δικό σας σκάφος για μια ξενάγηση do-it-yourself (DIY).

Θέλαμε να πάμε με τον δικό μας ρυθμό, έτσι νοικιάσαμε ένα από τα σκάφη. Δεν απαιτείται άδεια.

Ενοικίαση του σκάφους

Λίγοι πωλητές παρατάχθηκαν στα κανάλια από τον κεντρικό δρόμο και κοντά στο κέντρο επισκεπτών και το πολιτιστικό κέντρο. Οι τιμές ήταν αρκετά λογικές και διέφεραν ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και το μέγεθος.

Επιλέξαμε το “whisper boat” ή το Fluisterboot, το οποίο ήταν ένα σκάφος παιχνιδιών με συνδεδεμένο έναν αθόρυβο ηλεκτρικό κινητήρα. Αυτά ήταν αρκετά δημοφιλή για να μην ενοχλούν τους κατοίκους και να διευκολύνουν τους επισκέπτες να μετακινούνται.

σκάφη GIETHOORNσκάφη GIETHOORN

Ήταν περίπου 25 ευρώ την ώρα και είχε τιμόνι για να διευκολύνει την πλοήγηση. Μπορεί να φιλοξενήσει από 3-6 άτομα. Υπήρχαν επίσης ξύλινα σκάφη που δεν είχαν μοτέρ. Ενώ οι γόνδολες συνδέονται με τη Βενετία της Ιταλίας, τα σκάφη παιχνιδιών συνδέονται με το Giethoorn.

Διαβάστε περισσότερα  Τι ώρα ξυπνούν οι μέλισσες; Και γιατί πρέπει να νοιάζεστε

Ο σύζυγός μου ήταν ο οδηγός/πλοηγός μας τις περισσότερες φορές. Ο πωλητής σκαφών μας έδωσε κάποιες οδηγίες, έναν χάρτη και μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για τον καλύτερο τρόπο να δούμε το χωριό.

Ήταν αρκετά εύκολο να χειριστείς τα whisper boats. Οι πωλητές έδωσαν μια μικρή επίδειξη και φρόντισαν να είμαστε άνετα στην πλοήγηση.

Κρουαζιέρα στο Giethoorn με παιδιάΚρουαζιέρα στο Giethoorn με παιδιά

Είπε ότι μια ώρα θα έπρεπε να είναι αρκετός χρόνος και στην πραγματικότητα ήταν αρκετή ακόμα και με ελάχιστη ταχύτητα. Τα σκάφη ήταν πολύ σταθερά και το νερό ήταν πολύ ρηχό στα 3,3 πόδια (1 μέτρο).

Τα σκάφη θα μπορούσαν να ενοικιαστούν για μεγαλύτερες περιόδους σε περίπτωση που οι επισκέπτες ήθελαν να σταματήσουν σε ορισμένα εστιατόρια και καταστήματα. Οι διαδρομές με βαρκάδα κυμαίνονταν από 4 χιλιόμετρα έως 14 χιλιόμετρα. Η ελάχιστη ενοικίαση κατά την υψηλή περίοδο είναι δύο ώρες.

Προσγείωση σκάφους GiethoornΠροσγείωση σκάφους Giethoorn

Ακολουθήστε το μακρύ Κανάλι

Ακολουθήσαμε το μακρύ κανάλι, γεμάτο με εστιατόρια και μερικά καταλύματα, για περίπου πέντε λεπτά και κάναμε αριστερά μόλις φτάσαμε στην εκκλησία δίπλα στο κανάλι. Αυτό μας οδήγησε σε έναν από τους κύριους «δρόμους» του Giethoorn όπου και οι δύο πλευρές πλαισιώθηκαν από αιωνόβια σπίτια με αχυρένια στέγη με όμορφες αυλές.

Κανάλι GiethoornΚανάλι Giethoorn

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρήσαμε κατά την κρουαζιέρα ήταν η σιωπή. Το μόνο που ακούσαμε ήταν τα πουλιά να κελαηδούν και μερικές πάπιες να τρέμουν στα πλαϊνά κανάλια. Δεν υπήρχαν κοντινοί δρόμοι ή αυτοκίνητα που περνούσαν από το χωριό, επομένως δεν υπήρχαν θόρυβοι από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή κορνάρισμα. Δεδομένου ότι ήταν χαμηλή περίοδος, δεν υπήρχαν επίσης σχεδόν καθόλου σκάφη.

Σπίτια και κανάλια GiethoornΣπίτια και κανάλια Giethoorn

Ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι τουρίστες συρρέουν εδώ κατά τους θερμότερους μήνες, όταν τα δέντρα είναι γεμάτα με φύλλα και οι αυλές καλύπτονται με λουλούδια. Η επίσκεψή μας στις αρχές της άνοιξης είχε ακόμα πολλά γυμνά δέντρα και όχι πολλά
ανθίζει.

Ωστόσο, φαινόταν ακόμα τόσο γοητευτικό. Έμοιαζε σχεδόν με παραμυθένιο χωριό.

Σπίτι με αχυρένια στέγη GiethoornΣπίτι με αχυρένια στέγη Giethoorn

Μικρή λίμνη Giethoorn

Περάσαμε από αυτόν τον ανεμόμυλο χάνοντας τα πανιά του που ήταν ένα ορόσημο που μας δόθηκε διασφαλίζοντας ότι πηγαίναμε στη σωστή κατεύθυνση. Η διαδρομή του καναλιού μας οδήγησε τελικά σε μια μικρή λίμνη.

Δεν υπήρχε κανείς εδώ σε όλη την ώρα που περνούσαμε. Ήταν σχεδόν απόκοσμο.

Giethoorn με παιδιάGiethoorn με παιδιά

Ο 13χρονος γιος μου είχε μάλιστα την ευκαιρία να πλοηγηθεί γρήγορα στο σκάφος. Ήταν τόσο χαλαρωτικό η κρουαζιέρα σε αυτόν τον ανοιχτό χώρο που περιβάλλεται από καλαμιώνες και μερικά νησιά.

Περάσαμε μπροστά από μικρά νησιά που έμοιαζαν ακατοίκητα. Μπορώ μόνο να φανταστώ πώς θα ήταν κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης σεζόν, όταν υπάρχει πολλή δραστηριότητα εδώ.

Νησί τύρφης GiethoornΝησί τύρφης Giethoorn

Η Αποθεματική Περιοχή

Το παλιό χωριό Giethoorn είναι μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής της τεράστιας αποθεματικής περιοχής. Η βαρκάδα είναι αρκετά δημοφιλής εδώ με 56 μίλια (90 χλμ.) μονοπατιών κανό και αρκετούς πωλητές που νοικιάζουν βάρκες όλων των τύπων.

Υπάρχουν επίσης πάνω από 3,7 μίλια (6 χλμ) κανάλια στις διαδρομές. Έχει γίνει προορισμός όλο το χρόνο για τους λάτρεις του νερού και της φύσης, ακόμη και τον χειμώνα για πατινάζ στον πάγο στα κανάλια.

Νησιά GiethoornΝησιά Giethoorn

Γυρίσαμε πίσω στο παλιό χωριό χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο από τη λίμνη. Μας υποδέχτηκαν περισσότερα γραφικά σπίτια, συμπεριλαμβανομένου αυτού με τις ροζ κουρτίνες. Υπήρχε σχεδόν μια αίσθηση ηρεμίας που ζούσε εδώ αποκομμένος από τους δρόμους και παρά τους τουρίστες που τρέμουν στο σπίτι σας.

Σπίτι με αχυρένια στέγη GiethoornΣπίτι με αχυρένια στέγη Giethoorn

Ζώντας στο Giethoorn

Όλο το χωριό ήταν τόσο γραφικό που ήταν δύσκολο να σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες. Τα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα με τις αχυροσκεπές τους και τις διάφορες προσωπικότητες έκαναν πραγματικά αυτό το χωριό να ξεχωρίσει. Είδαμε πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού να δουλεύουν στις περιποιημένες αυλές τους, να φυτεύουν και περιστασιακά να μας κουνούν με το χέρι.

Giethoorn HollandGiethoorn Holland

Στο χωριό κατοικούν περίπου 2.600 κάτοικοι. Σχεδόν 180 ξύλινες πεζογέφυρες συνέδεαν τους γείτονες και τα νησιά. Οι γέφυρες ήταν μια άλλη πρόσθετη γοητεία.

Γέφυρες GiethoornΓέφυρες Giethoorn

Αν και το Giethoorn μπορεί να χρειαστεί λίγη προσπάθεια και χρόνο για να φτάσετε από το Άμστερνταμ, δεν είναι πλέον ένα κρυμμένο στολίδι. Εμφανίζεται συχνά στο Instagram και είναι εκπληκτικά πολύ δημοφιλές στους Κινέζους τουρίστες. Περίπου 350.000 Κινέζοι επισκέπτονται αυτό το γραφικό χωριό κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα  Τα Fronds έχουν σπόρια στην κάτω πλευρά τους. Ποιος είναι ο σκοπός τους;

Είδαμε μόνο λίγους τουρίστες κατά τη διάρκεια της διαμονής μας εδώ στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, λάβετε υπόψη αυτούς τους αριθμούς και κάντε μια ημερήσια εκδρομή στο Giethoorn εάν βρίσκεστε εδώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Μπορεί να μην είναι τόσο ήρεμο και μπορεί να μην έχετε τα κανάλια για τον εαυτό σας. Ίσως αξίζει να κοιτάξετε να μείνετε εδώ μια νύχτα για να δείτε το Giethoorn μετά την αναχώρηση των ημερήσιων ταξιδιωτών.

Αγροτικά σπίτια GiethoornΑγροτικά σπίτια Giethoorn

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Giethoorn σε μια ημερήσια εκδρομή

Περπατήσαμε στο χωριό χρησιμοποιώντας την κύρια διαδρομή του Binnenpad μετά την κρουαζιέρα μας την οποία συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε κάποια από τα σπίτια από κοντά. Υπάρχουν μερικά πεζοδρόμια για να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο γύρω από το χωριό.

Το Giethoorn είχε στην πραγματικότητα μερικά εστιατόρια που κυμαίνονταν από παραδοσιακά ολλανδικά έως κινέζικα και ιταλικά. Υπήρχε ακόμη και το 2-αστέρι Michelin Restaurant Lindenhof.

Μερικοί ήταν κατά μήκος του κεντρικού καναλιού από τα ενοικιαζόμενα σκάφη. Ωστόσο, μερικά από αυτά ήταν ακόμα κλειστά για τη σεζόν κατά την επίσκεψή μας.

Μπορείτε να χρονομετρήσετε την κρουαζιέρα και την επίσκεψή σας για να τελειώσετε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Φάγαμε στο Restaurant De Grachthof στο κέντρο της πόλης και κοντά στην εκκλησία.

Είχε μια μεγάλη βεράντα στο κανάλι εξαιρετική για τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν. Δυστυχώς, ήταν πολύ κρύο κατά την επίσκεψή μας για να καθίσουμε έξω. Ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μερικές ολλανδικές σπεσιαλιτέ, όπως σπιτικές κροκέτες γαρίδας και τηγανίτα με μπέικον και τυρί.

Φαγητό στο GiethoornΦαγητό στο Giethoorn

Αν έχετε περισσότερο χρόνο για εξερεύνηση, αυτά είναι μερικά ενδιαφέροντα μουσεία στο Giethoorn αξίζει να επισκεφθείτε εδώ.

  • Μουσείο Giethoorn “Het Olde Maat Uus” βρίσκεται μέσα σε μια παλιά και τυπική αγροικία Giethoorn. Δίνει στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εδώ πριν από έναν αιώνα. Τα εκθέματα παρουσιάζουν δωμάτια και παραδοσιακές φορεσιές καθώς και ενημερωτικές συνεδρίες για τον τρόπο εξαγωγής της τύρφης.
  • Μουσείο της Παλαιάς Γης έχει μια τεράστια συλλογή από ορυκτά, απολιθώματα και πολύτιμους λίθους.
  • Histomobil είναι ένα ενδιαφέρον μουσείο με μεγάλη ποικιλία από αυτοκίνητα, άμαξες και μοτοσυκλέτες.
  • Ναυπηγείο Schreur δείχνει πώς κατασκευάζεται ένα παραδοσιακό σκάφος παιχνιδιών Giethoorn.
Μουσείο GiethoornΜουσείο Giethoorn

Συμβουλές για να επισκεφθείτε το Giethoorn σε μια ημερήσια εκδρομή από το Άμστερνταμ

Φτάνοντας εδώ: Αν και οι πιο βολικοί τρόποι για να επισκεφθείτε το Giethoorn είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να συμμετάσχετε σε μια ομαδική περιήγηση με λεωφορείο, είναι επίσης δυνατό να φτάσετε εδώ με τρένο και λεωφορείο. Ωστόσο, θα πάρει λίγο.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να χαράξετε ένα τρομακτικό γογγύλι για το Halloween!

Με τρένο/λεωφορείο: Ελέγξτε το 9292.nl για την καλύτερη διαδρομή από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Πάρτε το τρένο από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ προς το Steenwijk. Πάρτε το λεωφορείο 70 για τη στάση Dominee Hylkemaweg. Πηγαίνετε προς το εστιατόριο απέναντι. Το λεωφορείο 70 αναχωρεί μόνο μία ή δύο φορές την ώρα. Κατά προσέγγιση χρόνος ταξιδιού: περίπου 2,5 ώρες

Οδήγηση. Ήμασταν πραγματικά χαρούμενοι που νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο και οδηγήσαμε στο Giethoorn για μεγάλη ευελιξία. Ήταν μια εύκολη οδήγηση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων για να φτάσετε εδώ. Ο δωρεάν χώρος στάθμευσης ήταν άφθονο κατά μήκος του πολιτιστικού κέντρου και του σούπερ μάρκετ Spar. Χρησιμοποιήστε το Eendrachtsplein 4 8355 DL Giethoorn ως διεύθυνση.

Κάντε κράτηση για μια ημερήσια εκδρομή. Υπάρχουν μερικές ξεναγήσεις από το Άμστερνταμ στο Giethoorn. Συγκρίνετε το κόστος της εκδρομής με το κόστος της δημόσιας συγκοινωνίας ή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου. Η περιήγηση μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και θα είναι πολύ πιο βολική.

Περισσότερες συμβουλές για ημερήσια εκδρομή στο Giethoorn

Νοικιάστε ένα σκάφος. Αυτός ήταν ένας υπέροχος τρόπος για να δείτε το Giethoorn με τον δικό σας ρυθμό. Μας άρεσε πολύ να κάνουμε τη δική μας DIY περιοδεία. Όμως, ο πωλητής μας είπε ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής τους, τα σκάφη τελειώνουν γρήγορα. Ελάτε εδώ νωρίς ή κάντε κράτηση για το ενοικιαζόμενο σκάφος σας εκ των προτέρων zwaantje.nl. Προσφέρουν επίσης μια εφαρμογή περιηγήσεων με σκάφος με πληροφορίες ήχου/βίντεο και GPS εκτός σύνδεσης. Διατίθενται επίσης ενοικιάσεις κανό.

Πηγαίνετε σε μια περιήγηση με σκάφος. Οι ξεναγήσεις με κρουαζιέρα μιας ώρας είναι άμεσα διαθέσιμες. Τα σκάφη είναι καλυμμένα και επίσης θερμαίνονται για να κρατούν τους επισκέπτες στεγνούς και ζεστούς σε περίπτωση βροχερού καιρού.

Κρουαζιέρα στο GiethoornΚρουαζιέρα στο Giethoorn

Ενοικίαση ποδηλάτων. Δίπλα στα σκάφη υπήρχαν και ενοικιάσεις ποδηλάτων. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το Giethoorn κατά μήκος ορισμένων από τα μονοπάτια του, αλλά και τις κοντινές περιοχές στα περίχωρα της πόλης.

Πήγαινε εκεί νωρίς. Εκτός από τα σκάφη που τελειώνουν, μας είπαν ότι έχει πολύ κόσμο αργότερα μέσα στην ημέρα και καθώς φτάνουν τα τουριστικά λεωφορεία.

Πάρτε κάποιες διατάξεις. Πάρτε ή αγοράστε μερικά ποτά και είδη για πικνίκ μαζί σας στην κρουαζιέρα σας. Μπορείτε να επιλέξετε μια μεγαλύτερη κρουαζιέρα και να σταματήσετε σε κάποια από τα νησιά για ένα πικνίκ.

Να σέβεστε τους κατοίκους. Βεβαιωθείτε ότι εσείς ή άλλοι τουρίστες δεν παραβιάζουν τις ιδιωτικές τους ιδιοκτησίες. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αγνοούν τις πολλές αναρτημένες πινακίδες.

*Έχετε επισκεφτεί το Giethoorn;

Καρφιτσώστε το για αργότερα!

GiethoornGiethoorn